Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

Öğretmenlik araştırması: Kariyer sınavına başvuru gerekçesi ekonomik

Haber Giriş Tarihi: 06.10.2022 15:03
Haber Güncellenme Tarihi: 06.10.2022 15:03
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com

Eğitimde sorunlar hem öğrenci hem veli hem de öğretmen cephesinde yaşanıyor. AKP iktidarının Öğretmenlik Meslek Kanunu ile getirdiği kariyer basamakları sınavı eğitimde ayrıştırıcı politikaları beraberinde getirirken, öğretmenler sınava ekonomik gerekçelerle başvurmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.

Eğitimin her kademesinde yaşanan sorunlar büyümeye devam ediyor. Özel okullaşmanın önünü açan iktidar, kamu okullarında eğitimin kalitesini düşürmeye devam ederken, nitelikli okul sınıflandırmasıyla öğrencileri ayrıştırıyor, imam hatipleri öğrenciler için zorunlu bir tercih haline getiriyor. Öğrencilerin eğitim hakkına ulaşımı her geçen gün özelleşirken, öğretmenler de AKP iktidarının eğitim politikalarından etkileniyor.

Eğitim-İş Bursa Şubesi Öğretmenlik Meslek Kanunu Tutum Araştırması ile AKP'nin son süreçte uygulamaya geçirdiği politikalarına yönelik bir çalışma hazırladı. Araştırma Bursa’da görev yapan ve farklı sendikalara üye ya da herhangi bir sendikaya üye olmayan tüm öğretmenlerin erişimine açıldı. İnternet üzerinden de katılımın sağlanabildiği çalışmaya 8 bin 613 öğretmen katılırken, araştırma ile Meslek Kanunu ve beraberinde gelen Kariyer Basamakları sistemine bakış açılarına dair veriler elde edildi.

Öğretmenlerin sorunlarına çözüm Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda değil

Araştırma kapsamında öğretmenlerin yüzde 97’si Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu, %3’ü ise yeterli detaya sahip olmadığını ifade etti. Çıkarılan kanunun mesleki sorunlarına çözüm üretmediğini söyleyen öğretmenlerin oranı yüzde 98,2’i olurken, yüzde 1,8’i ise mesleki sorunlarına çözüm ürettiğini belirtti.

Öğretmenler sınava başvurmak istiyor

Araştırmada "Kariyer basamaklarına sınavına başvuru yapmayı düşünüyor musunuz?" şeklinde kendilerine yöneltilen soruya öğretmenlerin yüzde 83,5'i "Düşünüyorum" yanıtını verdi. Bir diğer soru olan "Sınava başvuru nedeniniz nedir?"e öğretmenlerin yüzde 97,4'ü "Ekonomik ihtiyaçlarımdan dolayı" derken, sadece yüzde 2,6'sı "Getirdiği unvan için" cevabını verdi.

Öğretmenlere yöneltilen "Sınavın ekonomik getirisi olmasaydı başvurularının ne olacağı" yönündeki soruya öğretmenlerin yüzde 96,8'i başvurmayacakları yönünde bir cevapla karşılık verdi.

Öğretmenler ne istiyor?

Araştırmanın son bölümünde yer verilen öneriler bölümünde, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ve beraberinde getirilen kariyer basamaklarının geri çekilmesi üzerinde duruldu. Öğretmenlerin kıdem yılına göre ücret iyileştirmeleri yapılması önerilirken, maaş ve ek ders gibi ücretlerin insanca yaşam koşullarına çekilmesi gerektiği belirtildi.

Öneriler arasında yer alan bazı maddeler de şöyle:

  • Öğretmenlik mesleği tek tip olmalıdır. Ücretli, sözleşmeli öğretmen uygulamaları tarihekarışmalıdır. Asgari ücretin altında çalıştırılan ücretli öğretmenlerin emeğininsömürülmesine son verilmelidir.
  • Öğretmenler vergi dilimi işkencesinden çıkarılmalı, asgari ücret dışında kalan kısmı %15ile sabitlenmelidir.
  • Tüm öğretmenlerin maaş karşılığı girmek zorunda oldukları ders saatleri 15 saateeşitlenmelidir.
  • 5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü ve 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde öğretmenlere birmaaş ikramiye verilmelidir.
  • Mecburi hizmet bölgeleri için mali ve özlük hakları noktasında özendirici teşvikuygulamaları getirilmelidir.
  • Öğretmenlerin Mesleki Gelişimlerini desteklemek, kendilerini güncellemelerine olanaksağlamak için yüksek lisans, doktora vb. imkanları artırılmalı aynı zamanda bu çalışmaları yapabilmesi için hem ekonomik destek verilmeli hem de uygun gerekli şartlar sunulmalıdır.
  • Öğretmenlik mesleğinin görev tanımı eğitim ve öğretimi kapsar ve mesai saatleri ders süreleriyle belirlenmiştir. Ancak gelinen noktada 7/24 bir mesai kavramı yerleştirilmiş, angarya görevlerle yeri geldiğinde güvenlik görevlisi gibi, yeri geldiğinde temizlik görevlisi gibi, yeri geldiğinde okulun dışında herhangi bir kamusal alanda hizmet vermekle öğretmenlerin iş yükü artırılmıştır. Öğretmenler bu görevler yüzünden asıl görevleri olan eğitim ve öğretime neredeyse fırsat bulamamaktadır. Öğretmenlerin bu sorunları yasal düzenlemelerle giderilmelidir.
  • Objektif ve adil bir ödüllendirme sistemi uygulamaya geçirilmeli, özendirici olmalı ve motivasyonu düşürmek yerine yükseltmelidir.
  • Öğretmenlik mesleğinin niteliklerine yönelik kamuoyu önünde sürdürülen tartışmalara son verilmeli, öğretmenlerin mesleki saygınlıkları korunmalıdır.

Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.