Eğitimde sorunlar hem öğrenci hem veli hem de öğretmen cephesinde yaşanıyor. AKP iktidarının Öğretmenlik Meslek Kanunu ile getirdiği kariyer basamakları sınavı eğitimde ayrıştırıcı politikaları beraberinde getirirken, öğretmenler sınava ekonomik gerekçelerle başvurmak zorunda kaldıklarını belirtiyor.
Eğitimin her kademesinde yaşanan sorunlar büyümeye devam ediyor. Özel okullaşmanın önünü açan iktidar, kamu okullarında eğitimin kalitesini düşürmeye devam ederken, nitelikli okul sınıflandırmasıyla öğrencileri ayrıştırıyor, imam hatipleri öğrenciler için zorunlu bir tercih haline getiriyor. Öğrencilerin eğitim hakkına ulaşımı her geçen gün özelleşirken, öğretmenler de AKP iktidarının eğitim politikalarından etkileniyor.
Eğitim-İş Bursa Şubesi Öğretmenlik Meslek Kanunu Tutum Araştırması ile AKP'nin son süreçte uygulamaya geçirdiği politikalarına yönelik bir çalışma hazırladı. Araştırma Bursa’da görev yapan ve farklı sendikalara üye ya da herhangi bir sendikaya üye olmayan tüm öğretmenlerin erişimine açıldı. İnternet üzerinden de katılımın sağlanabildiği çalışmaya 8 bin 613 öğretmen katılırken, araştırma ile Meslek Kanunu ve beraberinde gelen Kariyer Basamakları sistemine bakış açılarına dair veriler elde edildi.
Araştırma kapsamında öğretmenlerin yüzde 97’si Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunu, %3’ü ise yeterli detaya sahip olmadığını ifade etti. Çıkarılan kanunun mesleki sorunlarına çözüm üretmediğini söyleyen öğretmenlerin oranı yüzde 98,2’i olurken, yüzde 1,8’i ise mesleki sorunlarına çözüm ürettiğini belirtti.
Araştırmada "Kariyer basamaklarına sınavına başvuru yapmayı düşünüyor musunuz?" şeklinde kendilerine yöneltilen soruya öğretmenlerin yüzde 83,5'i "Düşünüyorum" yanıtını verdi. Bir diğer soru olan "Sınava başvuru nedeniniz nedir?"e öğretmenlerin yüzde 97,4'ü "Ekonomik ihtiyaçlarımdan dolayı" derken, sadece yüzde 2,6'sı "Getirdiği unvan için" cevabını verdi.
Öğretmenlere yöneltilen "Sınavın ekonomik getirisi olmasaydı başvurularının ne olacağı" yönündeki soruya öğretmenlerin yüzde 96,8'i başvurmayacakları yönünde bir cevapla karşılık verdi.
Araştırmanın son bölümünde yer verilen öneriler bölümünde, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun ve beraberinde getirilen kariyer basamaklarının geri çekilmesi üzerinde duruldu. Öğretmenlerin kıdem yılına göre ücret iyileştirmeleri yapılması önerilirken, maaş ve ek ders gibi ücretlerin insanca yaşam koşullarına çekilmesi gerektiği belirtildi.
Öneriler arasında yer alan bazı maddeler de şöyle:
Haber Merkezi