Mart ayında yapılan 45 bin öğretmen atamasının yetersiz olduğunu dile getiren öğretmenler, seçim öncesinde birçok siyasetçi tarafından verilen sözlerin tutulmadığını ve binlerce öğretmenin atama beklediğini ifade ediyor. 2022 yılında yapılan KPSS’de soruların çalınması sonrası hak kayıplarıyla karşılaştıklarını aktaran öğretmenler, 14 Mayıs seçimlerinden sonra 2022 KPSS puanı ile ek atama yapılacağına dair sözler verildiğini ancak yerine getirilmediğini bildiriyor.
2022 yılının temmuz ayında yapılan KPSS’de soruların çalınması nedeniyle sınav iptal edilmiş ve eylül ayında yeniden sınav yapılmıştı. Ekim ayında KPSS sonuçlarının açıklanmasının ardından, yaklaşan 14 Mayıs seçimleri dolayısıyla oy oranını artırmak için tüm devlet imkanlarını seferber eden Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından mart ayında 45 öğretmen atamasının yapılacağı duyurulmuştu.
Ancak sayısı yüz binleri bulan ve ek atama bekleyen öğretmenler 45 bin atamanın yeterli olmayacağını belirterek, 55 bin ek atama yapılmasını talep ediyor.
Özellikle seçim sürecinde AKP’li siyasetçilerin ve önceki Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in bu konuda vaat ve sözler verdiğini de hatırlatan öğretmenler, hak kaybına uğramamaları için 2022 KPSS puanıyla atama yapılması gerektiğini de ifade ediyor.
Kahramanmaraş’ta yaşayan ve bilişim teknolojileri öğretmeni olan Leyla Katı, 2022 yılında yapılan KPSS’de yüksek bir puan aldığını belirtiyor ve hala atama beklediğini aktarıyor.
BursaMuhalif’e konuşan Katı, son bir yılda yaşananları “Normalde 2022 KPSS’si geçen yıl temmuz ayında yapıldı. Daha sonra sınav sorularının çalındığı ortaya çıktı ve sınav iptal edildi. Sonra eylül ayında tekrar sınav yapıldı. Birçok arkadaşımız ilk sınavda daha iyi netler yapmasına rağmen iptal edildiği için ikinci sınavdaki sonuçları geçerli oldu. Buna rağmen yine birçoğumuz 80 üstü puanlar aldık, gayet başarılı netler çıkardık ortaya. Sınav sonuçları ekimin 22’si gibi açıklandı. O zamandan mart ayına kadar biz herhangi bir atamayla alakalı haber alamadık. Sonunda mart ayında 45 bin gibi bir atama verildiği açıklandı. Fakat yetersizdi” şeklinde anlatıyor.
İnteraktif ortamlarda sayısı on binleri bulan öğretmen dayanışma gruplarından bahseden Leyla Katı, kendisi gibi atama bekleyen meslektaşlarının yaşadıklarını, “Cumhuriyetin yüzüncü yılında 100 bin atama sloganıyla yola çıkmıştık ama 45 bin atama verildi. 55 bin ek atama talebimiz vardı ve bize seçim öncesinde birçok siyasi bu konuda sözler verdi. Eski Milli Eğitim Bakanımız Mahmut Özer’in atamayla ilgili sözü var, 2022’ye ilave ek atama olacak diye. Yeni Bakan ise sessizliğini koruyor” diye aktarıyor.
Seçim öncesinde siyasetçiler tarafından verilen sözlerin tutulmadığını vurgulayan Katı, 2022 KPSS puanıyla ek atama yapılması gerektiğine de dikkat çekerek, şunları söylüyor:
“Şöyle bir duyum aldık. Bakan Yusuf Tekin, Ankara’da bir üniversitenin mezuniyet törenine katılmış. Orada atama bekleyen bir arkadaşımız kendisine sormuş konuyu. Bakan da ‘Sayın Cumhurbaşkanımızdan ek atama sözünü aldım’ demiş. Fakat ‘2022 KPSS puanıyla değil, 2023 puanıyla olacak’ demiş. 2023 sınavının gerçekleşmesine bir buçuk ay var. Bizim puanımızın geçerlilik süresi devam ederken nasıl oraya ek atama alınabiliyor? Ya da ana atama yapılmadan nasıl ek atama alınabiliyor? Daha önce bu sınav iptali gerçekleştiği zaman ‘siz hiçbir şekilde mağdur olmayacaksınız, yeni döneme sarkan süreçte de sizin puanlarınız geçerli olacak’ denilmişti. Fakat şu an verilen bütün sözler havada kaldı.”
Kahramanmaraş’ta konteynır kentte yaşayan Leyla Katı, 6 Şubat depremlerinde evini ve eşyalarının bir bölümünü de kaybettiğini ifade ederek, özellikle depremzede öğretmenlerin hak kayıplarına dikkat çekiyor.
Yeni yapılacak öğretmen atamasında 2022 KPSS puanının esas alınmaması halinde çok sayıda depremzede öğretmenin 2023 KPSS’ye hazırlanamayacağını anlatıyor:
“Ben depremzede meslektaşlarımın içinde en iyilerindenim. Belki evim yıkıldı ama ben birçok eşyamı kurtarabildim en azından ve şu an bir konteynırda kalabiliyorum. Birçok arkadaşımız hiçbir eşyasını kurtaramadı, ailesini kaybetti. Ne çalışabilecek bir masaları, kitapları ne de bir evleri var tekrardan o sınava çalışmak için. Motivasyon olarak da tekrar aynı puanları almaları zor. Düşünsenize; annesini, babasını kaybetmiş, evini kaybetmiş bir insan nasıl motive olup da yine o puanları alabilecek. Deprem bölgesinde çok fazla öğretmen açığı var. Yapılan 45 bin atama deprem bölgelerine yapılmasına rağmen bu açık kapatılmadı.”
Haber Merkezi