Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Kayhan Turan’ın Çağrışan’da yapmak istediği hastane projesinin mevcut haliyle kanuna aykırı olduğunu belirterek, yanlış beyanlar ve açlık grevi ile algı yaratmaya çalıştığını söyledi.
Türkyılmaz, 2009’da 2 kat imarlı, 6,5 metre yüksekliğindeki parselin, Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nce 2016 yılına kadar yapılan plan revizyonlarında “parsele özel” değişikliklerle 34 metre yüksekliği ve 44 bin 316 metrekare yapılaşmaya imkan tanıdığını belirterek, “Ben hastane yapılmasına karşı değilim. Ama yerinde ve mevzuata uygun olarak yapılması gerekiyor. Kimsenin fırsatçılık yapmasına izin vermem” dedi.
Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Kayhan Turan’ın hastane girişimine dair iddiaları ve açlık greviyle ilgili basın açıklaması yaptı.
Türkyılmaz, yapılmak istenen özel hastanenin 2018 yılında yürürlükte olan ve 2019’da mahkeme kararı ile iptal edilen 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı alanında olduğunu hatırlattı.
2009 yılında 2 kat olan, günümüzde ise 11 katlı olarak planlanan projenin yapılmak istendiği alanda Belediye Başkan Yardımcısı Nisa Kartaltepe ve teknik birim müdürleri ile birlikte açıklama yapan Hayri Türkyılmaz, “Bu bölgenin 1/5000 Ölçekli Planları 2020 yılında, 1/1000’lik planları da 2019 yılında iptal edildi. Daha önce de söylediğim gibi, şu anda 1/1000 ölçekli Çağrışan- Göynüklü Uygulama İmar Planı Revizyonu’nu hazırlamaktayız. Tamamlanmasına çok az da bir süre kaldı. Plan hazırlanırken parsel parsel inceleme yapıyoruz. Her ne kadar projeyi bizim onayladığımız ifade edilmiş ise de süreç parsel bazında, Büyükşehir Belediyesi’nce verilen imtiyazlarla işlemiştir. 2018 yılında yürürlükte olan 2019’da mahkeme kararı ile iptal edilen 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’na göre proje onaylamak, ruhsat vermek iş ve işlemlerin yapılması belediyelerin görevidir” diye konuştu.
“Özel hastane için emsal bir anda 11 kata çıkarıldı“
Türkyılmaz, 2018 yılındaki mimari proje onaylandıktan sonra yapılan değerlendirmede, hastanenin mimari projesinde 4 bloğun tek kütle olarak çizildiği, yapı ruhsatının da bu kütleye göre alındığı, yapı ruhsatındaki toplam kat adedinin 11 olarak ruhsat sistemine işlendiğini hatırlattı.

Türkyılmaz, 2009’da 2 kat imarlı, 6,5 metre yüksekliğindeki parselin, Büyükşehir Belediye Meclisi’nce 2016 yılına kadar yapılan plan revizyonlarında “parsele özel” değişikliklerle 34 metre yükseklik ve 44 bin 316 metrekare yapılaşmaya imkan tanıdığını belirterek, “Ben hastane yapılmasına karşı değilim. Ama yerinde ve mevzuata uygun olarak yapılması gerekiyor. Kimsenin fırsatçılık yapmasına izin vermem” ifadelerini kullandı.
“Parsele ilişkin jeolojik ve jeoteknik etüt raporu bulunmuyor“
Kayhan Turan’ın Kahramanmaraş depremlerinin ardından ‘afet döneminde faydalı bir hastane olacağı’ iddiasıyla gündeme getirdiği özel ortopedi hastanesinin Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından onaylanan plan notlarıyla 34 metreye çıkarıldığını, kat ve emsal artışı olan bu parsele ilişkin jeolojik ve jeoteknik etüt raporunun bulunmadığını vurgulayan Türkyılmaz, şunları kaybetti:
“Evet, imar planı iptalken kanunun gerektirdiği gibi, bölgeye yeni bir yapı yapılması için izin veremeyiz. Parselin yapılaşma koşullarını incelerken üst ölçekli planlara göre de uyumsuzluklar tespit ettik.
Kayhan Turhan, kendi parseli bazında plan yapılmasını istemektedir. Belediyemiz kayıtlarında Kayhan Turan’ın parseline ilişkin imar haklarının korunmasını talep eden dilekçesi dışında, bahsettiği Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin 24. Maddesine istinaden plan kapsamında etaplama yapılmasını talep eden ya da parseline özgü uygulama imar planı dosyasının onaylanmasını talep eden bir dilekçesi bulunmamaktadır. Kayhan Turan’ın başından beri böyle bir talebi yokken ve tek talebi kendi parselinin yapılaşma haklarının aynen korunmasıyken, Marmara Depremi’ni sebep göstererek, hepimizin hassasiyetini kullanarak gün be gün gelişen ve değişen taleplerde bulunmaktadır.”
“Bu açlık grevi değil, rant dayatmasıdır”
Kahramanmaraş depremlerinin ardından gündeme getirilen konuyla ilgili olarak Kayhan Turan’ın tavrı hakkında da konuşan Türkyılmaz, “Deprem konusunda bu kadar hassas ise biz deprem bölgesine belki bir can kurtarmak için ekiplerimizi gönderirken neden bir doktor olarak bölgeye gitmedi. Depremin olduğu gün burada yapacağı hastaneyi mi düşündü?” şeklinde konuştu.
Türkyılmaz, düzenlenen basın açıklamasının konuyla ilgili Mudanya Belediyesi tarafınca yapılan son açıklama olacağını ifade ederek, “Bir daha muhatap almayacağım. Bu açlık grevi değil. Bu rant dayatmasıdır. Bundan sonrasına yargı karar verecek” dedi.