Ağustos ayında en az 208 işçi iş cinayetinde yaşamını yitirirken, Bursa’da ise 6 işçi yaşamını yitirdi. 2020 yılının ilk 8 ayında yaşamını yitiren işçi sayısı 1306’ya yükseldi.
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) ağustos ayında en az 208 işçinin iş cinayetinde can verdiğini bildirdi. Buna göre 2020 yılının ilk 8 ayında yaşamını yitiren işçi sayısı 1306’ya yükseldi. Salgın döneminde işçi sınıfına karşı işlenen suçların arttığına dikkat çeken İSİG, “İşçi kırımına dur demeliyiz. Emeğin korunması yaşamın savunulmasıdır” çağrısı yaptı.
İSİG’in raporuna göre yılın ilk 8 ayında yaşanan iş cinayetlerinin aylara göre dağılımı şöyle:
Ocak ayında en az 114 işçi,
Şubat ayında ez 133 işçi,
Mart ayında en az 113 işçi,
Nisan ayında en az 221 işçi,
Mayıs ayında en az 165 işçi,
Haziran ayında en az 188 işçi,
Temmuz ayında en az 164 işçi
Ağustos ayında en az 208 işçi hayatını kaybetti.
2020 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetlerinde en az 1306 işçi yaşamını yitirdi.
Ağustos ayında 16’sı kadın işçi, 192’si erkek işçi yaşamını yitirdi. Kadın işçi cinayetleri tarım, kimya, tekstil, ticaret, metal, sağlık ve genel işler iş kollarında gerçekleşti. Yaşamını yitiren işçilerin 3’ü sendikalı. Sendikalı işçiler eğitim, yol ve güvenlik işkollarında çalışıyordu.
7 çocuk işçi can verirken, çocuk işçi cinayetleri tarım ve metal işkollarında gerçekleşti.
Ağustos’ta 9’u Suriyeli, 1’i Afganistanlı, 1’i Nepalli ve 1’i Özbekistanlı olmak üzere 12 mülteci işçi yaşamını yitirdi.
Yaşamını yitiren işçilerdn 61’i, 51 yaş ve üstü emekçi oldu.
13 ölüm Manisa’da; 11’er ölüm Samsun ve Urfa’da; 10’ar ölüm Ankara ve İstanbul’da; 9 ölüm Diyarbakır’da; 8’er ölüm Adana ve Antalya’da; 7 ölüm Antep’te; 6 ölüm Bursa’da; 5’er ölüm Erzurum, Denizli, Hatay, İzmir, Ordu ve Tokat’ta; 4’er ölüm Ağrı, Kayseri, Kırklareli, Kocaeli, Konya ve Tekirdağ’da; 3’er ölüm Eskişehir, Mersin, Muğla, Sakarya’da; 2’şer ölüm Aksaray, Artvin, Aydın, Bingöl, Edirne, Erzincan, Giresun, Kahramanmaraş, Karabük, Malatya, Mardin, Şırnak, Trabzon ve Van’da; 1’er ölüm Bayburt, Bilecik, Burdur, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Isparta, Karaman, Kars, Kastamonu, Nevşehir, Sinop, Sivas, Tunceli, Uşak, Yalova, Yozgat, Zonguldak, Arnavutluk, Azerbaycan ve Sırbistan’da yaşandı.
Koronavirüs salgını nedeniyle yüzlerce işçinin hayatını kaybettiği, binlerce işçinin hastalandığı belirtilen raporda “İşçilerin ailelerini ve emeklileri de ekleyince bugüne kadar salgından ölenlerin büyük bir çoğunluğunun işçi sınıfı olduğu gerçeği tüm çıplaklığı ile ortadadır. Salgın döneminde işçi sınıfına karşı işlenen suçlar arttı: Salgına karşı alınmayan önlemler, işsizlik, açlık ve artan iş cinayetleri… Salgın koşulları önümüzdeki dönem daha da ağırlaşarak devam edecektir. Bizler; ‘iş cinayetlerine, işsizliğe, açlığa, güvencesiz çalıştırılmaya ve salgına karşı: Direniş ve dayanışma yaşatır’ şiarını yükselterek meydana gelen işçi kırımına dur demeliyiz. Emeğin korunması yaşamın savunulmasıdır” çağrısı yapıldı.