Maraş’ta 6 Şubat depremleriyle büyük bir yıkım yaşayan ve halen yardım eli bekleyen Hatay 14 gün sonra büyük bir depremle yeniden sallandı. Enkaza dönen kentte barınma sorunu ön plana çıkarken, hasarlı binalarda kalmak zorunda kalan yurttaşlar bir an önce bölgeye çadırların ulaştırılmasını istiyor.
Hatay’ın Defne ilçesinde 6,4, Samandağ ilçesinde 5.8 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin ardından hasarlı binalarda yıkım yaşandı. Arama kurtarma çalışmalarında 3 kişinin yaşamını kaybettiği belirlendi, 214 kişi hastaneye sevk edildi.
Maraş depreminin ardından yeterli yardımın ulaşamadığı Hatay’da, çadır yetersizliği nedeniyle bazı yurttaşlar arabalarında kalırken bazıları da hasarlı evlerine girmek zorunda kaldı. Hasarlı binalardan uzak durulması yönünde yetkililer çağrılarda bulunsa da yurttaşlar barınma sorununa depremin üzerinden iki hafta geçmesine rağmen halen bir çözüm bulunmadığını BursaMuhalif’e anlattı.
Hatay’ın Defne ilçesindeki kurulan Halkevleri’nin dayanışma noktasından bildiren bir gönüllü, “Buradaki insanların neredeyse tamamının tek bir ihtiyacı var: Çadır, çadır, çadır” diyerek, en önemli ihtiyacın bölgede çadır olduğunu belirtti. Sadece Defne ilçesinden değil, Defne’ye komşu olan mahallelerden, Harbiye’den de Dursunlu’dan da gelen tek talebin öncelikle çadır olduğunu söyledi.
Banyo yok tuvalet yok
Hatay Defne Parkı’nda bulunan bir depremzede de “Önemli olan buraya bir duşluk lazım, bir WC lazım şu anda buradaki Sevgi Parkı’ndaki çadırlara. Banyo yapacak yer yok, WC yok. Gidip de kenarlarda affedersiniz küçük abdestimizi, büyük abdestimizi yapıyoruz, sonra kokularını biz çekiyoruz. En azından bir WC ve duşluk lazım buraya. En büyük eksiğimiz şu anda bu.” diyerek bölgedeki hijyen sorununun halen çözülemediğini söyledi.
Halkevleri var Barış Atay var ama devlet yok
Yardım ve organizasyon eksikliğinin yaşandığını belirten yurttaş, “Halkevleri’nden Allah razı olsun yemeğimizi getiriyorlar, getirtiyorlar. Barış Atay da getiriyor, bazı özel kurumlar getirtiyor, halk yardım ediyor ama devlet yok, belediye yok, bir kurum yok sadece Halkevleri, Türkiye İşçi Partisi, Barış Atay yardım ediyor bir de Kocaeli Belediyesi.” dedi.
Çok sayıda yakınının kendisine “Boş çadır var mı” diye sorduğunu söyleyen depremzede, üç kişinin sığabileceği arabalarda dört beş kişinin, bazen altı kişinin sıkışarak yattığına şahit olduklarına ve bölgede çadır ihtiyacının olduğuna dikkat çekti.
Tek başıma bile yer bulamıyorum
Sümerler Mahallesi’nde yaşadığını söyleyen bir başka depremzede de eşi ve çocuklarını Aydın’a gönderdiğini, “Çadır ihtiyacımız var, çadır gelmedi, zor durumda kalmışız, yardım bekliyoruz. İkinci deprem oldu, millet dışarıda” diyerek Hatay’daki son durumu anlattı.
Kendisinin arabada yattığını söyleyen yurttaş, “Tek başıma bile yer bulamıyorum, arabada kalıyorum” diyen yurttaş, “Her şey tamam diyorlar da kontrol etsinler dışarıda yatıyorum, yatacak yerim yok. Evim 100 metre ileride, giremiyorum evime.” dedi.
Haber Merkezi