Anayasa değişikliği teklifi için muhalefet partilerinin kapısını çalan AKP’ye HDP’den red cevabı geldi. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oruç, “AK Parti grubuyla anayasa teklifi konusunda görüşmeme kararı aldık” dedi.
AKP, başörtüsü serbestliğine ‘anayasal güvence’ getiren, aileyi ise kadın ve erkek birlikteliği şeklinde yeniden tanımlayarak LGBTİ+’ları hedef alan anayasa değişikliği teklifi için muhalefet partilerine bu hafta ikinci kez ziyarette bulunacak.
Çarşamba günü HDP’nin kapısını çalmaya hazırlanan AKP’nin randevu talebine HDP’den yanıt olumsuz oldu. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oruç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında şöyle konuştu:
Cumhur İttifakı’nın sunduğu anayasa değişiklik teklifi ile ilgili daha önce tutumumuzu açıklamıştık. Ayrımcılık yapmadan, hak ve özgürlüklere bir bütün olarak yaklaşılması gerektiği konusuyla ilgili ilkesel tutumumuzu vurgulamıştık.
‘Sadece başörtüsü ve aile kurumu üzerinden getirilen değişiklik teklifi yaklaşan seçimler öncesi iktidar bloğunun bir manevrasını hatırlatıyor’ demiştik. ‘Bu adımı bir seçim manevrası olmaktan çıkarmanın yolu, bütün ayrımcılıkları ortadan kaldıracak, özellikle Anayasa’nın 10’uncu maddesinde bir değişiklik yapılması gerekir’ demiştik. Fakat bu yöndeki önerilerimize bir cevap verilmedi.
AKP bugün anayasa değişikliğini görüşmek üzere çarşamba günü için bizden randevu talebinde bulundu. Biz de hem grup hem parti yönetimimizle tartıştık; sonuç şudur: HDP’ye yönelik bir intikam davası olan kapatma davası bütün hızıyla devam ettirilmesi, en son partimizin anayasal hakkı olan hazine yardımının iktidar blokunun siyasi baskısıyla bir hak gaspı olarak AYM tarafından anayasaya aykırı bir şekilde bloke edilmesi ve özellikle bunun gerçekleşmesi için ‘cumhur ittifakı’nın ağır baskısının Anayasa Mahkemesi üzerinde yaşanması nedeniyle AKP grup yönetimiyle görüşmeme kararı aldık.
Bu nedenle anayasa değişikliği için randevu taleplerine olumlu cevap vermedik. Elbette AKP grup yönetiminin diyalog çabalarını önemsiz görmüyoruz ancak iktidarın bizlere yönelik politikaları nedeniyle görüşme zemininin ortadan kaldırıldığını düşünüyoruz.
Hukukun askıya alındığı, anayasanın çiğnendiği bir süreçte anayasa değişikliği görüşmeyi samimi, güven verici bulmuyoruz. 3-4 ay içinde seçimlerin yapılacağı bir ortamda yargı vesayetinin HDP’ye yönelik işletiliyor olması ve HDP’ye yönelik ağır tasfiye politikalarının devam etmesi, seçimlerin adil, demokratik ve eşit bir ortamda yapılmayacağına yönelik işaretlerdir.
Haber Merkezi