TÜİK verilerine göre en düşük gelirse sahip yüzde 20’lik kesim hanehalkı gelirini yüzde 0,2 artırdı.
TÜİK verilerine göre, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2021 yılı sonuçlarında ortaya çıkan tablo gelir dağılımındaki eşitsizliği gösterdi. Ancak tabloya göre en düşük gelire sahip yüzde 20’lik kesim hanehalkı kullanılabilir fert gelirindeki payını yüzde 0,2 yükseltti.
Gelir hesaplamalarında; “hanehalkı gelirleri, hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine dönüştürülmektedir” ifadelerine yer verilen TÜİK bülteninde son yapılan araştırmanın sonuçları şöyle paylaşıldı: “En yüksek eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirine sahip yüzde 20’lik grubun toplam gelirden aldığı pay bir önceki yıla göre 0,8 puan azalarak yüzde 46,7’ye düşerken, en düşük gelire sahip yüzde 20’lik grubun aldığı pay 0,2 puan artarak yüzde 6,1’e yükseldi.
Aynı TÜİK raporuna göre, dört yıllık panel veri kullanılarak hesaplanan sürekli yoksulluk oranı, 0,1 puan artarak yüzde 13,8 oldu.
Kendilerine ait konutta yaşayanların oranı yüzde 57,5. Ancak bu kendi konutunda geçen seneye göre oturanların oranı yüzde 0,3 geriledi.
Geçen yıla göre konut alımı ve konut masrafları dışında borç veya taksit ödemesi olanların oranı 5,4 puan artarak yüzde 63,7 oldu. Nüfusun yüzde 6,6’sına bu ödemeler yük getirmezken yüzde 23’üne çok yük getirdi. Hanelerin yüzde 60,8’i evden uzakta bir haftalık tatil masraflarını, yüzde 38,3’ü iki günde bir et, tavuk ya da balık içeren yemek masrafını, yüzde 33,4’ü beklenmedik harcamaları, yüzde 20,5’i evin ısınma ihtiyacını, yüzde 62,9’u eskimiş mobilyaların yenilenmesini ekonomik olarak karşılayamadığını beyan etti.
Ekonomi Servisi