TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu tarafından Bursa Akademik Odalar Birliği’nde kaçak yapılaşma ve Kahramanmaraş depremlerine ilişkin basın açıklamasında konuşan Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Kadir Binbaş, 10 ilde 13,5 milyon insanın etkilendiği depremlerde yaklaşık olarak 192 bin kişinin enkaz altında olduğunu ve bu insanların yalnızca yüzde 5’inin kurtarıldığını söyledi.
İlerleyen günlerde kamu kurumları tarafından açıklanacak resmi rakamlar ne olursa olsun, 100 bin insanın hayatını kaybetmiş olacağını ifade eden Dr. Kadir Binbaş, “Takriben göçük altındaki insan sayısı 192 bin. Bunların yalnızca yüzde 5’i kurtarıldı, en iyi ihtimalle” dedi.
“Bölgedeki hastaneler gönüllü doktorlarla hizmet verebilecek durumda ama organizasyon yok”
Depremzedelerin ihtiyaçlarına yönelik sivil toplum kuruluşlarının yardım çalışmalarının sürdürüldüğünü belirten Binbaş, Bursa ve diğer illerden Tabip Odalarına gelen bildirimler olduğunu paylaşarak, “Gönüllü birçok doktor arkadaşımız var, onların gitmesi gerekiyor. Ama gidecekleri yer yok, kalacakları yer yok. Deprem ne kadar büyük olursa olsun, oradaki sağlık hizmetleri olağanüstü durumlarda geçerli olacak şekilde hizmetleri verebilecek durumdalar. Ama organizasyon yok. Evet, öngörülmüş veya öngörülememiş, daha önceden yapılması gereken şeyler var. Bunların da bunların hesabını sormak lazım. Ama bundan sonra şöyle bir baskı oluşturmak gerekiyor. Bu organizasyonun doğru düzgün yapılması lazım” diye konuştu.
“En az yaza kadar depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor”
Afet ve acil durum olaylarında ilk haftalarda toplumsal duyarlılığın yüksek olduğunu ancak ilerleyen aylarda duyarlılığın azaldığını vurgulayan Dr. Binbaş, en az yaz aylarına kadar iyi organize edilmiş biçimde sağlık, barınma, gıda hizmetlerinin sürdürülmesi gerektiğini söyledi:
“Bu çabalar çok değerlidir. Her can elbette ki çok değerlidir. Ama 10 milyonun üzerindeki bir nüfus evine giremiyor. Bundan sonra sağlık hizmeti ihtiyacı olacak. Bundan sonra gıda ihtiyacı olacak. Bundan sonra barınma ihtiyacı olacak. Şöyle bir şey oluyor. İlk bir hafta, 10-15 gün insanlar çok duyarlı oluyor. Ondan sonra bu duyarlılık giderek azalıyor ve oradaki insanlar kaderiyle baş başa kalıyor. En az yaza kadar iyi organize edilmiş şekilde oradaki depremzedelerin ihtiyaçlarının karşılanması gerekiyor. Doğru düzgün sağlık hizmetinin, barınma hizmetinin verilmesi gerekiyor. Görüyorum ki bunların çoğunu da yapamayacağız.”
“Bundan sonra salgınlar ve sağlık sorunları ortaya çıkacak”
Binbaş, ayrıca ilerleyen günlerde deprem bölgesinde ortaya çıkacak salgın hastalıklara ve beslenme yetersizliği dolayısıyla oluşabilecek hastalıklara yönelik organizasyonların da yapılması gerektiğini, şöyle anlattı:
“Ben buradan bugün için söyleyeceğim şudur. Lütfen bu duyarlılığımızı daha uzun süreli yapalım. Bir süre sonra da bu işi de bırakmayalım. Yüzlerce, binlerce insan yardım toplamakla meşgul. Bunları paketlemekle meşgul. Bu hepimiz için yüz ağartıcı bir şey. Ama ortada bir kara lekemiz var. Binlerce insanımızı kaybettik ve bundan sonra da muhtemelen salgınlar veya yiyecek bulamamaktan dolayı bir sürü sağlık sorunuyla karşı karşıya kalacaklar. Bunu göğüsleyebilecek bir organizasyon da şu anda o bölgede yok.”
Haber Merkezi