Artan döviz kuru ve yanlış uygulamalar nedeniyle ilaç krizi gün geçtikçe daha da derinleşiyor. Eczacılar ve meslek odalarına göre 650’den fazla ilaç bulunamıyor.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun (TİTCK), bazı kritik ilaçlara erişimin zorlaştığı yönündeki iddialar üzerine denetimler sonucunda, 54 ecza deposu ve 261 eczanenin fiili stok durumları ile İlaç Takip Sistemi kayıtları arasında uyumsuzluk olduğu tespit edildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “İlaç üretim tesislerinin, eczanelerin ve ecza depolarının fiili stoklarıyla İTS kayıtlarının uyuşması, ilaç tedarik sisteminin sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor. Söz konusu eczaneler hakkında idari işlem başlatıldı.” Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan ise SGK’nin Covid-19 kapsamında uzattığı bazı ilaç raporlarının yıl sonu itibarıyle süresini sonlandırma kararı aldığını bildirdi. Saydan, yurttaşların 31 Aralık’a kadar hastanelere gidip ilaç raporlarının yenilemesi gerektiğini kaydetti: “Bunların arasında büyüme hormonları, diyaliz ilaçları, romatizma benzeri hastalıklarda kullanılan biyolojik ilaçlar, göz damlalarını raporlu temin eden vatandaşlarımızın, yıl sonuna kadar hastaneye giderek raporlarını yenilemeleri gerekmekte. Üzülerek bildirmek isteriz ki vatandaşlarımız raporlarını yenilemedikleri takdirde, sene başından itibaren eczanelerimizden bu tür ilaçları alamayacaklar. Bu durum eczanelerimizden kaynaklı bir durum değil, uygulama değişikliği nedeniyle.”
Kaynak:BirGün