Türkiye’nin yüreğine ateş düşüren depremin ardından deprem bölgelerinde yaşanan sorunlar devam ederken Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremden etkilenen bölgelerde, elektrik, doğalgaz, su gibi altyapı hizmetlerinin de zarar görmesiyle birlikte yaşam koşullarındaki zorluklar katbekat arttı.
Özellikle temiz suya ulaşımın kısıtlı olması, bölgede salgın hastalık tehlikesini ortaya çıkarırken bu süreçten en çok etkilenenler de çocuklar oldu. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı DR Bülent Öztürk insanların toplu halde aynı çadırda yaşamak zorunda kaldıklarından dolayı mevcut mikropların kuluçka süresinden sonra insandan insana geçerek yayıldığını söyledi. Uyuz gibi hastalıkların insanların on beş dakika yan yana yatmalarının ve aynı eşyaları kullanmalarının ardından hızlı bir şekilde yayıldığına dikkat çeken DR Bülent Öztürk hijyenin olmamasından ve tuvaletlerin bile uygun yerde yapılamamasından dolayı mikropların da bulaşma riskinin bu nedenle çok fazla olduğunu söyledi.
Hijyen sıkıntısı var, temiz gıdaya ulaşım zor
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı DR Bülent Öztürk deprem bölgelerinde hijyenin en önemli sorunlardan bir tanesi olduğuna dikkat çekerek çocuklar arasında en çok karşılaşılan problemlerden birinin de ishal vakaları olduğunu ifade etti. Temiz gıdaya ulaşımın zor olması ve bölgede tuvalet sorunlarından dolayı dışkı yoluyla ve atıklarla bulaşan enfeksiyon hastalıkların çoğalabilme riskinin olduğuna dikkat çeken Bülent Öztürk önlemlerin bir an önce alınması ve tedavilerinde başlaması gerektiğini ifade etti.
Haber merkezi