AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Gökdere’de yaptığı miting ile Bursa’da birtakım açılışlar gerçekleştirdi. Erdoğan’ın miting için Bursa’ya geleceği duyurulduğu günden beri tartışmalarda alevlendi.
Bursa’nın milliyetçi, muhafazakar bir şehir olması hem AKP için hem de MHP için önemli bir noktada duruyor. Ülkenin her yerinde olduğu gibi Cumhur İttifakı’ndaki erimenin Bursa’ya nasıl yansıdığı merak konusuydu. Bir diğer nokta ise yakın bir zamanda silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in Bursa’da sevilen bir kişi olmasının mitinge yansıması nasıl olacağıydı.
40 bin kişilik kitle ne kadar kalabalıksa o kadar kalabalık diye biliriz

Miting öncesi Bursa Valiliğinin miting için kamu kurumlarında çalışan memurların katılım sağlaması yönünde gönderdiği yazı şehirde muhalefet tarafından eleştiriyle karşılanırken, AKP’li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın sürekli miting saatinde BursaRay’ın ücretsiz olacağı mesajı atması eklenince eleştiriler kaçınılmaz oldu. Her miting öncesi klasikleşen olay bu mitingde de gerçekleşti. Çevre illerden otobüslerle mitinge katılım sağlanması ve kalabalığı artırmak.
Peki istenen kalabalık oldu mu derseniz dar yola sıkıştırılmış bir kalabalığa bakarsak görüntü kalabalık ama gerçek eminim AKP tarafından da rahatsızlık yaratmıştır. İstenen kalabalığın olmadığı çok belli. Alanı doldurmak için yazılan yazılar, atılan mesajlar, çevre illerden gelenler ve belediye çalışanlarının getirilmesi ile ince uzun yola sıkıştırılmış kalabalığın göz aldatmacasıyla çekilen fotoğraflarla kalabalık gösterme çabaları. Kalabalık mı kalabalık ama AKP’nin kalelerinden biri olan Bursa’da 40 bin (Tahmini bir sayı, buna 30 bin diyen de var mitingi takip eden gazeteciler arasında) kişilik kitle ne kadar kalabalıksa o kadar kalabalık diye biliriz.
Sinan Ateş pankartı polis tarafından indirildi
Erdoğan’ın miting alanına gelişi Setbaşı’nda toplanan insanların karanfil atmasıyla başladı. Erdoğan kürsüden konuşurken Sinan Ateş’in yakınlarının açtığı pankart polis tarafından toplanırken, ellerinde ‘Sinan Ateş’ yazılı atkıları ise indirme çalışmaları meydana yansıdı. Sinan Ateş’in yakınları olduğunu söyleyen kadınlar, “Günlerdir uyumuyoruz. Hani adalet, nerede adalet” söylemi mitinge yansıyan dikkat çeken bir noktaydı. Bir diğer nokta ise Karacabey Belediyesi tarafından tapulu arazilerine el konulan Hürriyet köylülerinin miting alanına alınmaması oldu.
Bakanlar bir yana Erdoğan bir yana
Erdoğan’dan önce kürsüye Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş daha sonra sırasıyla bakanlar çıktı. Ama ne Aktaş’ın konuşması ne de bakanların konuşması toplanan kitle içinde bir heyecan yaratmadı. Yaratmadığı gibi alkışın da çok az olduğu ve birçok kişinin konuşan bakanları tanımadığını alanda dolanırken konuşmalardan net bir şekilde gördüm.
Alanın geneline hakim bir coşkusuzluk Erdoğan’ın konuşmasıyla artsa da eskisi gibi olmadığı net görüldü. Özellikle Erdoğan yapılan yatırımları ve açılışı anlatırken sahnenin önü dışında çok dinlenmediğini gözlemlemek mümkündü. Fabrikalardan yaptığımız haberlerde de işçilerin söylediğini net bir şekilde gördük bugün. İşçiler, “Erdoğan bir tarafa AKP bir tarafa” diyordu hep. Bugün alana katılanların belediye başkanı, bakanların konuşmalarına verdiği reaksiyonla, Erdoğan’ın konuşmasına verdiği reaksiyonun bir olmadığını gösterdi.
Herkes birbirine alan nasıl sorusunu soruyor
Miting alanında dolaşırken herkesin birbirine “Katılım nasıl? İyi değil mi?” diye sorması kendilerini motive etmekten geçtiğini anlamak için yeterliydi. Bir de Erdoğan’ın konuşmasında neden altılı masaya bir şey demedi sitemlerini de bolca duyduk. Sonuç itibariyle, uzun yıllar sonra Erdoğan’ın Bursa’ya gelmesinin beklediği sonucu yansıtmadığı anlaşılıyordu. Kürsüden alan için 120 bin kişiyi aştık dense de söylenen sayıyla uzaktan yakından alakası yok. Miting alanı söylenen sayının çok altında kaldı. Fotoğrafı çektiğin anda ve göz aldatmacasıyla 120 bin de olur 200 bin de ama gerçek o dar ince yolda.
Uğur Ökdemir