Danıştay, Sinop Nükleer Santrali’nin ÇED raporuna yapılan itirazı kabul ederek, yerel mahkemenin kararını bozdu
Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom tarafından, Türkiye’nin ikinci nükleer güç santrali olarak Sinop’ta kurulması planlanan enerji santraline ilişkin Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporunun iptali için çevre ve meslek örgütleri konuyu yargıya taşımıştı.
Doğa, çevre ve kent aktivistleri ve dernekler, Sinop belediyeleri, TMMOB Şehir Plancıları Odası ve Elektrik Mühendisleri Odası, Türk Tabipleri Birliği, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve daha birçok kurum ve kuruluşun yargıya taşıdığı konuyla ilgili olarak, Samsun 3. İdare Mahkemesi ÇED olumlu raporlarının iptali istemini reddetmişti.
Samsun 3. İdare Mahkemesi’nin ret kararı davacı çevre ve meslek örgütleri tarafından bir üst mahkeme olan Danıştay’a taşındı. Danıştay 6. Dairesi çevre ve meslek örgütlerinin itirazını kabul etti ve Samsun 3. İdare Mahkemesi’nin kararını bozarak, ÇED olumlu raporlarının iptali istemini yeniden incelemek üzere yerel mahkemeye geri gönderdi.
Danıştay verdiği kararda, davacı çevre ve meslek örgütleri tarafından Samsun 3. İdare Mahkemesi’ne yapılan haklı itirazların yerel mahkeme tarafından dikkate alınmamasının haksız bir değerlendirme olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle Danıştay yerel mahkemenin, bilirkişi raporunda yetersiz veya çelişkili görülen inceleme, tespit ve değerlendirmelerin giderilmesine yönelik olarak ek bilirkişi raporu almasına ya da yeniden oluşturulacak bir heyetle keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırılmak suretiyle alınacak rapora göre yeniden bir karar vermesi gerektiğine hükmetti.
Danıştay kararında Samsun 3. İdare Mahkemesi’nin hakimin hukuki bilgisi ile çözümü mümkün olmayan, özel ve teknik bilgi gerektiren konularda bilirkişi görüşlerini dikkate almayarak itirazları reddetmesinin hukuka aykırı olduğuna ve bilirkişi görüşlerinin dikkate alınması gerektiğine yer verdi.
Ne olmuştu?
2013 yılında Japonya ve Türkiye taraflarının imzaladığı iş birliği anlaşmasıyla Sinop İnceburun Abalı köyü mevkiinde Nükleer Güç Santralı (NGS) projesinin gerçekleştirilmesi için gerekli başvurular yapılmıştı.
2018 yılında Japonya hükümetinin projeden vazgeçeceği kamuoyunda konuşulmaya başlandı. Konuyla alakalı Türkiye tarafından resmi ilk açıklama AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, G-20 zirvesi için bulunduğu Japonya’da verdiği bir demeçte geldi. Erdoğan “maliyet ve zaman” uyuşmazlığı sebebiyle Sinop Nükleer Santrali projesinin durdurulduğunu açıkladı.
11 Eylül 2020 tarihinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından projeye ÇED Olumlu kararı verildi. Bu karara ilişkin açılan dava 28-29 Mart 2022 tarihlerinde Samsun Bölge İdare Mahkemesi’nde görüldü. ÇED Olumlu kararının iptali üzerine açılan davanın reddedilmesi üzerine nükleer karşıtları, davayı Danıştay’a taşıdı.
Japonya’nın anlaşmadan çekilmesi ve Erdoğan’ın açıklamalarına karşın, Sinop’ta nükleer santral için yürütülen Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci sonlandırılmadı.
19 Ekim 2022 tarihinde ise Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom’un Genel Müdürü Aleksey Lihaçev, Türkiye ile Sinop’ta nükleer güç santrali inşa edilmesine yönelik müzakerelere başladıklarını açıkladı.
Haber Merkezi