Bursa’da 2008 yılında TOKİ, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (BESOB) işbirliğiyle Kestel ilçesi Çataltepe bölgesinde yapımına başlanan sanayi sitesi projesinin ilerleyen yıllarda yarıda kalması nedeniyle mağdur olduğunu ifade eden esnaf basın toplantısı düzenledi.
Çataltepe Sanayi Sitesi Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ÇATSANDER) tarafından düzenlenen toplantıda; 2019 yılında proje altyapısının yüzde 87’sinin tamamlandığı ancak yüklenici firmanın iflas etmesiyle birlikte projenin yarıda kaldığı belirtildi. Projeye katılım bedeli ödeyerek hak sahibi olan 3 bin esnafın ise hakkını alamadığı ve mağdur edildiği aktarıldı.
“TOKİ tarafından inşaat yapılacak, BESOB tarafından üyelere satışı yapılacaktı”
ÇATSANDER adına açıklama yapan Mehmet Kuş, 2008 yılında oluşturulan protokolü ve enafın katılım sürecini şöyle anlattı:
“2008 yılında TOKİ, Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BESOB arasında Kestel ilçesi Çataltepe mevkiinde inşa edilecek Büyük Sanayi Sitesi Projesi’ne ilişkin protokol tesis edilmiştir. Bu protokole göre, TOKİ tarafından inşaatı yapılacak iş yerlerinin BESOB tarafından belirlenecek üyelere satışı gerçekleştirecektir. Üyeler iş yeri bedellerini yüzde 15 ve yüzde 20 peşinat ve kalan kısmını 180 ay (15 yıl) vadeli taksitler ile ödeyeceklerdir. İlk protokol bu şekilde yapılmış olup bu projeye 3 binden fazla esnaf, başvuru bedellerini TOKİ ve BESOB hesaplarına ödeme yaparak katılmış ve bu projede hak sahibi olmuşlardır. Bu durum katılım sağlayan üyelerinin e-devlet kayıtlarında halen mevcut olarak görülmektedir.”

“Hak sahipleri toplamda 62 milyon TL kamulaştırma bedeli ödedi”
Yapılması planlanan Sanayi Sitesi’nde yer almak isteyen esnafın toplamda 62 milyon TL tutarında kamulaştırma bedeli ödediğini vurgulayan Kuş, “Kamulaştırma bedeli olan 62 milyon lira bu hak sahipleri tarafından ödenmiş ve ilgili taşınmazın kamulaştırılması tamamlanmıştır. Bu paranın tamamı hak sahipleri yani bugünün mağdurları tarafından ödenmiştir. Gelecek yıllardan hak sahipleri ödemelerine devam etmiş fakat bu araziler ile ilgili açılan davalar vesaire ile süreç uzamaya başlamıştır. Davalar bittikten sonra TOKİ tarafından altyapı ihalesi yapılmış, şantiye kurulmuş ve inşaatına başlanmıştır” dedi.
“Geri ödemeler, geleceği öngörüp kurulan kooperatife devredildi”
İlerleyen süreçte yaşanan gelişmeleri anlatan Mehmet Kuş, şöyle konuştu:
“Yıllar 2018’i gösterdiğinde ise neden, niçin ve neye dayanarak yapıldığı belli olmayan bir şekilde genel kurul kararı olmadan BESOB Yönetim Kurulunun aldığı bir karar ile 7 bin TL sermayeyle kurucularından birinin BESOB, diğerlerinin ise 6 tüzel kişilik olduğu bir kooperatif dizayn edilmiştir. Bu kooperatifin kuruluş tarihi 2018 Ekim ayıdır, sanki ilerideki alacakları öngörmüşler ve hazırlık yapmışlardır.
2019 Ocak ayında ise müteahhit iflas etmiştir, alt yapının yüzde 87’si yapılmış, geriye kalan yüzde 13’ü tamamlanamamıştır. Geleceği öngörüp de kooperatifi kuranlar 2019 Mart ayında TOKİ ve BESOB arasında bir protokol yapılmış ve hak sahiplerine haber ve bilgi verme gereği duymadan, 54 milyon bedelle 5 yılda 10 eşit taksitle ödemek şartıyla tüzel kişilik olarak kurulan kooperatife devredilmiştir. Bu bedeli ise TOKİ tam kamulaştırma altyapı bedeli olarak 129 milyon TL değer biçmiş ve bunun 75 milyonunu 3 bin hak sahibinden tahsil etmiş, geriye kalan 54 milyonu ise BESOB, borçlu kooperatif kefil olarak işleme koymuştur. Hak sahipleri ise açıkta kalmıştır.
Yıllar 2022’yi gösterdiğinde ise Mayıs ayında yapılan BESOB genel kurulunda yönetim tekliflerinin içinde Ek-7 no’lu protokolün oylanması adıyla bu genel kurul kararı olmadan sadece yönetim kurulu kararı ile yapılan devire resmiyet kazandırılmaya çalışılmıştır.”
“Bizler bu devirlerin usulsüz olduğunu ve binlerce esnafın mağdur bırakıldığını iddia ediyoruz”
BESOB yönetimi ve 6 tüzel kişilik ile oluşturulan kooperatife yapılan geri ödeme devrini usulsüzlük olarak nitelendiren Mehmet Kuş, ÇATSANDER tarafından hak sahibi esnafın dava sürecinin yürütüldüğünü aktardı:
“Biz ÇATSANDER olarak, yapılan bu devirlerin usulsüz olduğunu ve geride binlerce mağdur bırakıldığını iddia ediyoruz. Bizleri yöneten insanların bu haksızlıklar karşısında tepkisiz kalmayacağını, bu durumu esnafın hayrına olacak şekilde yeniden toparlayacağını, bununla ilgili gerekli yerlerle görüşmeler yaptığını ve hukuki yollara başvuracağını umut ediyoruz. ÇATSANDER bu konuda yüzlerce üyesinden vekalet almış ve dava süreçlerini başlatmıştır.”
“Haklarımızı alıncaya kadar çalmadık kapı bırakmayacağız”
Mevcut BESOB yönetiminin dava sürecinde hak sahibi esnafa destek olacağını umduklarını belirten Kuş, bu aşamada kamuoyu oluşturmak adına ‘çalınmadık kapı bırakmayacaklarını’ söyledi.
Mehmet Kuş, “Umuyoruz ve biliyoruz ki bu süreçte bu mağduriyetlere sebep olan BESOB yönetimi bizimle aynı görüş ve istikamette, hak sahibi üyelerinin haklarına kavuşmasını ve Bursa esnafını rahatlatacak sağlıklı ve rahat bir çalışma ortamı sağlayacaktır, bu sanayi sitesini bir an önce bitirmek ve esnafına teslim etmek istemektedir. Geçmişte yapılan bu yanlışları ve gelinen bu noktada 14 yıldır hala tek bir çivi çakılmamış olması bizler için nahoş bir durumdur. ÇATSANDER bu konuyla ilgili her kapıyı çalmakta, tüm yetkilerini bilgilendirmekte ve Bursa esnafının sesini en yukarılara duyurup bu konuyu çözümlemek için kamuoyu oluşturmak adına elinden gelen tüm çabayı göstermektedir. Çabamız esnafımızın geleceğidir. Haklarımızı alıncaya kadar çalmadık kapı bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.
“Dileğimiz projenin TOKİ tarafından tekrar gündeme alınmasıdır”
Esnafın mağduriyetinin giderilmesi için projenin tekrar gündeme alınmasını beklediklerini bildiren Kuş, “Gelinen süreçte kooperatifin yeni üye yapamadığı ve kooperatife üye olan 500 kişiyle de 3 bin üyesi olan bir yerin asla ve kata yapılamayacağı aşikardır. Bu bağlamda yetkililerden dileğimiz bu projenin tekrar TOKİ’nin gündemine alınması ve Bursa esnafına yakışacak bir sanayi sitesinin tesis edilip hak sahipleriyle buluşturulmasıdır” dedi.
Haber Merkezi