Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin 17 ilçede yaptığı nazım imar planında 0.50 emsal artışı değişikliğine karşı açılan iptal davası olumlu sonuçlandı. İdare Mahkemesi bilirkişi ataması bile yapmadan kararın iptalini hükmetti.
TMMOB’a bağlı Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi’nin yargıya taşıdığı Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 29.05.2015 gün 1122 sayılı kararıyla Bursa İli genelinde 17 ilçenin onaylı ve yürürlükteki 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planlarına “Riskli Bina tespit edilerek Kentsel Dönüşüm yapılması halinde 0.50’ye kadar emsal artışı yapılabilir.” plan notu ilavesi şeklindeki plan değişikliğinin, Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından 2015/1114 esas numaralı dosya 2016/80 sayılı kararıyla 25.01.2016 gün itibariyle “iptaline” karar verildi.
Okullar, hastaneler yetmeyecek, trafik işlemeyecekti
Elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon gibi alt yapı sistemleri, eğitim ve sağlık kurumları, park ve yeşil alanlar gibi sosyal-kültürel donatı alanlarının aynı kalırken, ortalama emsal değeri 0.90-1.00 olan alanlara 0.50 ek emsal hakkı tanındığı Meclis kararı Bursa’yı 20 yıl sonar yaşamaz, okulların, hastanelerin yetmediği, trafiğin işlemez oluduğu bir kent haline getirecekti.
Bilirkişi bile atanmadan iptal edildi
Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi tarafından yargıya taşınan karara ilişkin Bursa 3. İdare Mahkemesi, imar değişikliği iptallerinde kullandığı bilirkişi uygulamasını bile kullanmadı. İmar değişikliği davalarında şehir plancıları tarafından hazırlanan bilirkişi raporları neticesinde karar veren İdare Mahkemeleri, ilk kez bilirkişi raporu kullanmadan, kararın hukuka aykırılığına karar verdi. Bursamuhalif’e konuşan Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi Eski Başkanı Hakan Karademir “Belediye Meclisi’nin aldığı karar o kadar hukuka aykırı ki, hakim bilirkişi raporu bile istemeden kararın iptalini hükmetti” dedi.
Belediyeler rant arayışında
Bursa’nın çeşitli yerlerinde TOKİ tarafından rant sağlamak amacıyla yapılan kentsel dönüşümlerin, sosyal donatı alanlarından, hastane, okul gibi alanların yeterli olmamasına, kenti adeta bir kaos ortamına soktuğu dönüşümler oldu. Doğanbey’de yapılan TOKİ konutlarında plana uyulmayarak 23 katlı binalar inşa etmekle kalmayıp, ev sahiplerini milyarlarca lira borçlandıran Belediye, inşaat firmalarına ve müteahhitlere rant kapısı açmaya çalışsa da kentini ve geleceğini savunan akademik odalar ve demokratik kitle örgütleri açtıkları davalar ve yürüttükleri fiili mücadelelerle buna izin vermiyorlar.
BursaMuhalif