Örencik köyüne 250 metre mesafede kurulmak istenen altın madenine karşı köylülerin açtığı davada mahkeme ara kararını açıkladı. Şirketin, proje dosyasında maddi hata yaptığı tespit edildi.
Kütahya’da açılmak istenen, Bursa’nın su kaynaklarını etkileyecek olan madencilik faaliyeti hakkında geçtiğimiz günlerde bilirkişi incelemesi yapılmıştı. İncelemenin ardından Kütahya 1. İdare Mahkemesi, ara kararını açıkladı. İdare Mahkemesi’nin açıkladığı ara karara göre şirketin projelendirdiği haritalarda maddi hatalar tespit edildi.
Mahkeme ara kararı verdi: Şirket su havzalarıyla olan bağı fiziken koparmış
Kütahya köylüleri altın-gümüş madenine karşı 2 yılı aşan süredir mücadele veriyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın şirkete “ÇED Olumlu” raporu vermesine karşı Kütahya 1. İdare Mahkemesi’nde yürütmenin durdurulması ve ÇED iptal davası açıldı. Mahkeme heyeti, bölgede inceleme yapmak üzere bilirkişi heyeti atadı. 28 Şubat’ta yapılan inceleme bölgede inceleme yapıldı. Ardından mahkeme ara karar açıkladı. Ara kararda, ÇED dosyasının içerisinde bulunan çizgi haritalar ile tablo içerisindeki koordinat verilerinin son haline ait tüm koordinatları PDF ve CD formatında mahkemeye sunulması istendi. Mahkeme ayrıca Kütahya Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nden, Kütahya’nın karasal biyolojik çeşitliliğini ve iç su ekosistemleri ile biyolojik çeşitlilik envanterini gösteren tabloyu da talep etti.
Köylüler, ara kararı olumlu karşıladıklarını belirterek; şirketin bölgenin su havzalarıyla olan ilişkisini ÇED dosyasında kopardığını aktardı. Mahkeme talebinin, altın madeninin etkilerini ortaya koymak için gerekli olduğunu ekleyen köylüler, su havzalarının yok olacağını savunuyordu. Bursalı çevreciler de bilirkişi incelemesine katılarak, madenin Bursa’ya uzanacak olası risklerine karşı davaya müdahil olmak istediklerini bildirmişti.
Bursamuhalif/Özel Haber