Dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Tophane Yamaçları ve Surlar projesi kapsamında yurttaşların Çarşı bölgesinden Hisar içine geçmek için zorluk yaşadığını ifade ederek Bursa’nın tarihi kırk merdivenlerini yıkıp yerine yürüyen merdiven yaptırdı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi 2013 yılında, “Bursa, yürüyen merdiven ve yollarla donatılacak” başlığıyla bir haber servis etti. Fakat merdiven yapıldığı günden bugüne doğru düzgün hiç çalışmadı.
Altepe’den sonra göreve gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise bir türlü çalışmayan merdiveni sürekli tamir etmek dışında başka bir şey yapmadı.
Tarihe sahip çıkıyoruz propagandası yapan büyükşehir yürümeyen merdivenin yanı başında bulunan tarihi Balibey Han’ı Köfteci Yusuf’a peşkeş çekerken tarihi merdiveni de yıkarak yürümeyen merdivene teslim etti.
Proje hayata geçirilirken tarihi kırk merdiven önünde bulunan tarihi çınarı da bir gecede keserek beton sevgisini gösteren Büyükşehir her projede olduğu gibi uzman görüşlerini de dikkate almadı.

Konu ile ilgili BursaMuhalif’e değerlendirmede bulunan araştırmacı-yazar Raif Kaplanoğlu, “Bursa’nın en eski merdiveni Kırk Merdivenlerdi. Aslında birkaç tane kırk merdiven var ama en eskisi ve orijinal olan kırk merdiven burası. Bu bölge 15. yy.’da Kırk Merdivenler mahallesi olarak da anılıyor ve burası Rum mahallesiydi. Fetihten sonra ise Rumlar, Balık Pazarı ve Kırk Merdiven muhitine çıkarılıyor. Burada bu seti aşmak için de yukarıya doğru merdivenler olduğu anlaşılıyor. 1950’den sonra Haşim İşcan döneminde yapılan merdiven ama onun öncesindeki durumu hakkında bir fikrimiz yok. Bütün Bursalıların hatırladığı Haşim İşcan’ın yaptığı kırk merdivenler Bursa’nın simgelerinden birisidir. Kartpostallarda Bursa ile özdeşleşen bir görüntüydü.” dedi.
Recep Altepe’nin Kırk Merdivenleri yıkıp yerine yürüyen merdiven yaptığını fakat merdivenin bazen çalışıp bazen çalışmadığını ifade eden Kaplanoğlu, tarihi yapının o dönemin özelliğini taşıması sonucu son derece önemli olduğunu ve bölgedeki kalıntılarla beraber yok edildiğini ifade etti.
Bursa’nın önemli simgesi olan çınar ağacı yürüyen merdivenlere feda edildi
Yürüyen merdivenlerin şu anda yürümediğini ve hemen önünde bulunan çınar ağacının da merdiven için feda edildiğini ifade eden Kaplanoğlu, “Çınar ağacına bir gün bir baktık yaprakları dökülüyor daha ne oluyor derken ağaç kökünden kesildi. Yani bir problem varsa çözülür çünkü teknoloji ilerledi dalları kesilir sorun çözülür. Kökünden kesilip yok edildi. Muhtemelen yürüyen merdivenlerin önünü açmak için o çınar ağacı kesildi. O çınar ağacı ve bu muhit Bursa’nın en orijinal en güzel yerlerinden biriydi. Bursa’yı yeşil gösteriyordu. Ne yazık ki o çınar ağacı da o yürümeyen merdivenlere feda edildi. Bu da son derece hatalı bir yanlış davranış.” ifadelerini kullandı.
Uğur Ökdemir/Sibel Kahraman/İhsan Çelepkolu