Bursa’nın Kestel ilçesinde kurulmak istenen atık istasyonunun yaratacağı talana karşı bölge köylerinden yurttaşlar, başlattıkları mücadeleyi sonuna kadar sürdürmekte kararlı.
Kestel’in köylerinden Marmaracık, Seymen, Yağmurlu, Soğuksu, Erdoğan ve Turan köyleri başta olmak üzere civardaki pek çok köyün geleceğini tehlikeye atabilecek olan Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kurmak istediği evsel atık istasyonuna karşı bugün bölge halkı ve DOĞADER düzenlediği basın açıklamasıyla mücadeleyi başlattı.
Erdoğan Köy Şehir Mezarlığı’nın karşısındaki arazide yapılan basın açıklamasında ilk sözü alan DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir, “Bu ormanlık, bu yeşil alana yapılmak istenen çöp tesisini istemiyoruz. Sesimizin Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşmasını istiyoruz.” dedi. Köylülerin DOĞADER’e yaptıkları başvuru sonrasında bölgeyi incelediklerini ve bu tesisin buraya yapılamayacağını söyleyen Demir, bölgenin ormanlık alan olduğunu ve dere yatağını barındırdığını ifade etti.
Bölgenin çöp tesisi yapımı ile sanayinin atıklarına ve ranta açılmasını kolaylaştıracağını vurgulayan Demir, DOĞADER olarak köy halkı ile birlikte anayasanın verdiği tüm protesto haklarını kullanacaklarını belirtti.
“Çiftçinin işi gücü yok mu?” sitemi
Kestel Ziraat Odası Başkanı Eyüp Kılıç, 35 mahalle muhtarının da eyleme katıldığını belirterek başladığı konuşmasında, “Benim çiftçimin işi gücü yok mu hiç, bu hasat zamanında teri burnundan akıp ayaklarından çıkarken, biz burada bunları niye koşturmak zorunda kalıyoruz? Siz de hiç vicdan, merhamet yok mu? Şurada 50 metre ileride 300 dönüm buğday tarlası var, buğdayı ithal ediyoruz. 20 metre ileride 10 tane koyun sürüsü ağılı var, biz bugün eti Avrupa’dan ithal ediyoruz.” dedi.
Köylüler kurs belgelerini yırttı
“Bursa’nın doğusu Bursa‘nın çöplüğü mü?” diye yetkililere seslenen Kılıç, atık tesisinin yapılacağı bölge için önce hurdacılar sitesi kurulmasının planlanmasını, ardından şehir mezarlığının gelmesini ve şimdi de atık tesisi projesinin hayata geçirilmek istenmesini eleştirdi. Kılıç, “Ya sen benim çobanıma sürü yönetim belgesi vereceksin, sonra da benim meralarımı katledeceksin. Alın şimdi tepe tepe kullanın” diyerek İŞKUR’un kendilerine verdiği kurs bitirme belgelerini diğer köylülerle birlikte yırtıp attı.
3 bin 600 ton çöp mera arazisine bırakılacak
Köylüler adına açıklamada bulunan Seymen Köyü Kadın Derneği Başkanı Canan Din, “TÜİK istatistiklerine göre; 5 ilçeden çıkan, 238 mahalleyi kapsayan yaklaşık 1 milyon kişilik çöp anlamına gelen; Doğu Bölgesi evsel atıklarının bu tesisten aktarılacağı gibi acı bir gerçekle karşı karşıyayız. Buradan anlıyoruz ki Bursa’nın günlük 3600 ton çöpünün yarısı bu merkezden aktarılacaktır.” şeklinde verileri paylaştı. Din, Büyükşehir Belediyesi‘nin vicdanının sesini dinleyerek, bu hatalı karardan vazgeçeceğine inandıklarını söyleyerek mücadelede kararlı olduklarını ifade etti.
BursaMuhalif.com/Haber Merkezi