Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

‘İnsanca yaşamak için savaşmak gerekiyor’

‘Düşünsenize, geçim derdine takılmaktan hobilerimden, kendimden bile uzaklaştım. Sadece hayatta kalmaya odaklanıyorum, o kadar.’

Haber Giriş Tarihi: 11.12.2024 15:51
Haber Güncellenme Tarihi: 11.12.2024 15:58
Kaynak: Haber Merkezi
‘İnsanca yaşamak için savaşmak gerekiyor’

Asgari ücret artışına yönelik tartışmalar, bu düzenin yarattığı eşitsizliği de kadınların yaşam mücadelesini de daha görünür hale geliyor. Bugün, bu eşitsizliğin içinde var olmaya çalışan bir kadın işçiyle, asgari ücretin gerçek etkilerini ve bu sisteme karşı verdiği mücadelenin izlerini sürdük. 

Ekmek ve Gül'den Burcu Ökdemir'in haberine göre, Konuştuğumuz işçi 25 yaşında genç bir kadın. 18 yaşında evlendirildikten sonra Bingöl’den Bursa’ya gelmiş. “Aslında evlenmek gibi bir düşüncem yoktu, daha lise çağındaydım. Ama ailemin baskısıyla evlendirildim. Şimdi 5 yaşında bir çocuğum var. Genç yaşta evlendiğim için kendi hayatımı kurma fırsatım olmadı” diyerek şimdilerde geçinmek için bir fabrikada asgari ücretle çalıştığını ve çocuğuna daha iyi bir hayat sunmaya çalıştığını anlatıyor. Ama bunun neredeyse imkansız olduğunu da vurguluyor.

Eşit işe eşit ücret istiyoruz!

Kadın işçi aynı işi yaptığı, aynı hatta durduğu erkek işçilerden daha az ücret aldığını söylüyor ve bunun haksızlık olduğunu düşünüyor. Patronların ücret eşitsizliğini normalleştirdiğini ve “Onlar daha fazla sorumluluk taşıyor” gibi bahaneler ürettiğini ifade ediyor: “Ama biz kadınlar da aynı emeği veriyoruz, bazen daha fazlasını.”

Ücretinin tamamının faturalara, borçlara ve çocuğunun masraflarına gittiğini söyleyen kadın işçi, “Bu ülkede insan gibi yaşamak için savaşmak zorunda kalıyoruz. Düşünsenize, geçim derdine takılmaktan hobilerimden, kendimden bile uzaklaştım. Sadece hayatta kalmaya odaklanıyorum, o kadar” diyerek kendisine nasıl yabancılaştığını anlatıyor.

Hükümetin asgari ücrete hedeflenen enflasyon oranında zam yapma niyetinden bahsediyoruz. Kadın işçi tepki veriyor: “Hükümetin asgari ücret artışına dair söyledikleri hiçbir zaman gerçekçi olmuyor. Her geçen gün biraz daha fakirleşiyoruz. Elektrik, su, gıda fiyatları hızla artarken maaşlarımızın buna karşılık bir artış göstermemesi sadece işçi kadınları ezmeye devam etmek demek.”

‘Korku bizi zayıf bırakıyor’

Kadın işçi, kadınların işini kaybetmekten korktuğunu ve bu korkunun onları zayıf bıraktığını söylerken kadın işçiler içindeki dayanışmayı artırmanın, sendikalı olmanın gerekli olduğunu belirtiyor. Eşit işe eşit ücreti, kreşleri, daha yüksek ücretleri talep etmek gerektiğini söyleyen kadın işçi, “Kimse bize hakkımızı altın tepsiyle sunmayacak. Eğer bir şeyleri değiştirmek istiyorsak, sesimizi yükseltmek zorundayız” diyor.

Emeğimiz üzerinden yükseleni biz yıkacağız

Son olarak işçi kadınları neredeyse kimsenin dinlemediğini söyleyen kadın işçi, onların hayatlarının yalnızca bireysel mücadele hikayeleri değil, bu düzenin kadınlara yönelik nasıl bir baskı uyguladığının kanıtı olduğunu söylüyor. Kadınların direniş örneklerini hatırlatan kadın işçi, “Bu düzen, kadınların emeği üzerinden yükselmiş olabilir ama kadınların mücadelesiyle yıkılacak” diyerek sözlerini bitiriyor.

Asgarinin asgarisi bölgesel asgari ücret

MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı’nın “bölgesel asgari ücret” önerisine dair ne düşündüğünü sorduğumuzda ise bölgesel asgari ücreti bu sohbette duyduğunu ifade ederek, “İlk başta, bunun bana daha fazla ödeme yapılması gibi bir şey olacağını düşündüm, ama bu şekilde zaten çok düşük olan ücretler, bölgesel farklarla daha da eşitsiz hale gelir. Aslında asgari ücretin ne kadar düşük olduğuna odaklanmalıyız, bölgesel farklılıklarla daha da parçalanan bir ücret, bize hiçbir şey kazandırmaz” diyor.

‘TİS’lerde kadınların taleplerine yer verilmiyor’

Toplu iş sözleşmelerinde (TİS) kadın işçilerin taleplerine yeterince yer verilmediğini söyleyen kadın işçi, “Kadın işçiler, sadece maaş zammı değil, aynı zamanda çalışma koşullarının düzeltilmesi ve eşit haklar için mücadele etmeli” diyerek talepler için TİS süreçlerinde mücadelenin önemine dikkat çekiyor: “Bir kadın işçi, eşit ücret almalı, çocuk bakımı gibi sorumluluklarında daha fazla desteklenmeli. Çünkü kadın işçiler, sadece ekonomik olarak değil, tüm yaşam alanlarında eşit haklara sahip olmalı.”

Kaynak: Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.