Eğitim-İş Bursa Şubesi tarafından, köy enstitülerinin kuruluşunun 83. yıldönümü dolayısıyla 'Bir devir bir devrim' konulu panel düzenlendi.
Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) yerleşkesinde düzenlenen panelde konuşmacı olarak Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, İlerici Kadınlar Derneği (İKD) Genel Başkanı Umut Kuruç, eğitim bilimci Prof. Dr. Özler Çakır ve köy enstitülü öğretmen Ayten Gezer yer aldı.
Programda ayrıca köy enstitülerinin fotoğraflarının yer aldığı bir sergi de yapıldı.
Panel açılının konuşmasını ise Eğitim-İş Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi olan ve aynı zamanda Bursa'da köy enstitüsü modelini Çitli Nihat Korkmaz İlkokulu'nda hayata geçiren okul müdürü Erçin Celaloğlu yaptı.
Celaloğlu, konuşmasında Çitli Nihat Korkmaz İlkokulu'nda köy enstitülerinin modern bir modelinin uygulandığını anlattı:
"Burada, günümüzde köy enstitülerinin felsefesi ve ilkeleriyle uyuşan çeşitli eğitim uygulamaları, yöneticisi olduğum okulda yaptığımız bazı uygulamaları anlatacağım. Milli Eğitim Bakanlığı’nın şu an kullandığı müfredatta köy enstitüsü modelini uygulamak mümkün görülmemektedir. Ancak biz yaptığımız bazı çalışmalarla Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’un bize bıraktığı eserlerden de faydalanarak bazı çalışmalar yaptık. Bu çalışmaları yaklaşık 4 yıldır sürdürüyoruz. Tonguç'un mektuplarında altını çizdiği gibi Orta Çağ kalıntısı okul, her bakımdan tüketerek öğreten okuldu. Tonguç'un ve devrimci eğitimcilerin öne sürdükleri okulsa üreterek öğreten okuldur. Bizim yola çıkış felsefemiz de Tonguç’un felsefesidir."
Erçin Celaloğlu'nun sunumunun ardından 'Bir devir bir devrim' paneline geçildi.
Haber Merkezi