TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi tarafından "Nesiller Arası Doğal ve Kültürel Miras Kapsamında Uludağ'ı yeniden Düşünmek" isimli panel düzenlendi.
Doğa, kent ve çevreye ilişkin alanında uzman 10 konuşmacının yer aldığı panelde Uludağ'ın doğal değerleri ve kültürel değerleri ele alınıyor.
Bursa Akademik Odalar Birliği (BAOB) yerleşkesinde düzenlenen panelde Uludağ ve insan ilişkileri, planlama yaklaşımları, kent baskısı, halk sağlığı, milli park olma ve milli park statüsünden çıkarılma süreci tartışılacak.
Panelin açılış konuşmasını yapan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Başkanı Fulya Akfidan Sevim, kentin sakini değil, sahibi olarak, en kıymetli miraslardan biri olan Uludağ'ın korunarak gelecek nesillere aktarılması ve eşit, adil bir yapı içerisinde koruma kullanma dengesi gözetilerek sürdürülebilir bir yapıya kavuşmasını temenni ettiğini söyledi.
Fulya Akfidan Sevim, şöyle konuştu:
"Doğal ve kültürel anlamda hem Bursa için hem Türkiye için simgesel özellikleri olan Uludağ Milli Parkı'nı yeniden düşünmek ve düşlemek için buradayız. Peyzaj Marları Odası Bursa Şube olarak mesleki çalışma alanımız olan, bu tarz özellikleri olan bir alanla ilgili palen panel düzenlemek suretiyle bilimsel olarak bu alana dair ortaya veri koymanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Bugün burada birbirinden değerli, alanında uzman konuşmacılarla gerçekleşecek bu panelin verimli olacağını düşünüyorum. Belki ideal ülke yönetimini tekrar hatırlamamız gerekiyor. İdeal ülke yönetimi için aklınıza sadece devlet, insan gücü gelmesin. Toprak, ağaç gibi milli servetler de var ki bu aynı zamanda vatandaşların refahıyla ilgili. Refah deyince akla hemen para gelmesin. Adalet, özgürlük de bununla ilgili. Keza temiz hava, temiz su da refahla ilgili. Bunlar ancak ideal ülke yönetimiyle olur. Yüz yıl sonra doğacak çocuğun sorumluluğunu hissetmeyi ve bu memleketi inşa etmeyi, geleceğe karşı sorumlu olduğunu hissedip, eyleme geçtiğinde ancak birey olacağımızı hatırlamak için belki de buradayız."
Açılış konuşmasının ardından panele geçildi.
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Genel Merkezi tarafından 3-5 Mart 2023 tarihinde Ankara'da gerçekleştirilecek olan 8. Ulusal Peyzaj Mimarlığı Kongresi'nde panele dair çıktıların paylaşılacağı programın gün boyu sürecek olan akışı ise şöyle:
BİRİNCİ OTURUM: 10.00 - 12.00
Prof. Dr. Murat Zencirkıran
Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Ruziye Daşkın
Bursa Uludağ Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Dr. Öğr. Üyesi Kamil Erken
Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi
Orman Müh. Adnan Gençer
T. C. Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Milli Parklar Şubesi
Prof. Dr. Ebubekir Gündoğdu
Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi
İKİNCİ OTURUM: 13.00 - 16.00
Prof. Dr. Gül Sayan Atanur
Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi
Doç. Dr. Merve Ersoy Mirici
Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Kayıhan Pala
Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Bilimler Bölümü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Emekli Öğr. Üyesi
Av. Eralp Atabek
Avukat, Bursa Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkanı
Şehir Plancısı & Mimar Osman Ayradilli
Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcısı
Haber Merkezi