14 Mayıs 2023’e doğru geri sayım sürerken bilindiği gibi siyasi partiler milletvekili kesin aday listelerini 9 Nisan günü YSK’ya bildirecek. Yani milletvekili aday adaylarının önünde kısa bir zaman zarfı var. Ve o kısa süre içerisinde kendilerini seçmenlerden önce partilerine anlatmak durumundalar. Bu anlamda aday adaylarının bu süreyi verimli değerlendirmek için oldukça yoğun bir tempo tutturduklarını tahmin etmek güç değil.
Partilerinin ilçe başkanlıklarını, mahalle temsilciliklerini ziyaret eden aday adayları, bu yoğun mesai arasında basın kuruluşlarını da ziyaret ederek kendilerini kamuoyuna anlatmaya çalışıyor.
İşte o isimlerden biri de 37 yıllık öğretmen, CHP Bursa Milletvekili Aday Adayı Engin Tamer Dede… Engin Hoca, oğlu Av. Mert Can Dede ile birlikte Bursa Muhalif Gazetesi’nde misafirimiz oldu. Neden milletvekili olmak istediğini, olduğu takdirde hangi çalışma ve projeleri hayata geçirmek için çaba sarf edeceğini anlattı.
Tanımayanlar için, Engin Tamer Dede, 1965 Ordu doğumlu olmasına rağmen aslen Artvin Ardanuçlu. Engin Hoca, Gazi Üniversitesi öncesinde, eğitim camiasında yeri çok saygın olan Sakarya Arifiye Öğretmen Lisesi’nden yolu geçen eğitimcilerden biri.
Bursa’da başlayan öğretmenlik mesleğini, 5 yıl Hakkâri, bir yıl ise Bitlis serüveninin ardından yine Bursa’da sürdüren ve seçimler nedeniyle istifa ederek aday adayı olan Engin Hoca, KESK’e bağlı Eğitim-Sen’in kuruluşundan bu yana aktif mücadele içinde. Engin Hoca, Türkiye’de pek çok şeyi konuşmanın bile oldukça zor olduğu 80’li yılların sonu, 90’ların başında Hakkari’de genç bir öğretmenken bile yoğun baskılara rağmen sendikal mücadelenin başlangıcı için mücadele etmekten geri adım atmadığını vurguluyor.
Türkiye’nin temel problemlerinin altında eğitimde yaşanan ve son 20 yılda katlanarak artan sorunların olduğunu belirten Dede, 37 yıllık öğretmenlik deneyimi ve sendikal mücadele birikimi ile TBMM’de çözümün parçası olmak istediğini dile getiriyor.
Yıllardır yoksulların daha fazla yaşadığı mahallelerde öğretmenlik yaptığını, eğitim politikalarının yanlışları ile sosyo-ekonomik politikaların sonuçlarının toplumun dönüşümü üzerindeki etkisini bizzat gözlemleme şansı bulduğunu hatırlatan Dede, bazı temel sorunların çözümünde akademik bakışın yanı sıra saha deneyiminin de olmazsa olmaz olduğunu ve bir sınıf öğretmeninin TBMM’de olmasının bu anlamda sürece önemli katkı sunacağını söylüyor.
Artvin Sanat Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği AS-DER’in de kuruluşundan bu yana bir parçası olan Dede, en büyük İlçesi Yıldırım başta olmak üzere ikinci bölge olarak adlandırılan seçim çevresinde CHP’nin oylarını arttırmayı hedefliyor. Bu konuda oldukça iddialı olan Engin Hoca, CHP dışı seçmenin oyunu da partisine kazandırmak için çalışmalarını sürdürüyor. CHP’nin nispeten daha az oy aldığı Ankara Yolu altı olarak adlandırılan bölge ile öğretmenlik mesleğinin de katkısı ile geliştirdiği ilişkileri hiç koparmayan Dede’nin bir artısı da kendisi gibi emekli öğretmen olan babası Hamdi Dede’nin 1989-1994 yılları arasında Arabayatağı Muhtarı olması.
Dede’nin CHP’nin oylarını arttırma iddiasını dayandırdığı önemli bir temel ise İlkokul Öğretmenleri Yardımlaşma Sandığı İLK-SAN seçimleri… Dede, Eğitim-Sen’i temsilen girdiği İLK-SAN seçimlerinde üye sayısı çok daha fazla olan sendikaların adayları ile yarışmasına rağmen 4 seçimdir en fazla oy alarak Bursa delegesi seçilen ve bu görevi hala sürdüren bir isim. Yani Dede, hayata farklı noktalardan bakan ve başka sendikalara üye olan öğretmenlerin oylarını almayı 4 seçimde de başarmış bir isim. Ve fırsat verilirse bu başarısını CHP'nin oylarını arttırmak hedefi ile 14 Mayıs seçimlerine de taşıma konusunda kararlı.
Bu anlamda CHP ilçe örgütlerini ziyaret ederek partililerin nabzını tutan Dede, bir yandan da ikamet ettiği Yıldırım başta olmak üzere kentin farklı noktalarında mahalle ve STK ziyaretlerini de sürdürerek hem kendisini hem de CHP politikalarını anlatmayı sürdürüyor.
Burak Demirci