Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA

Tehdit mi, tebliğ mi? Bursa Büyükşehir'den 'mesaj' var!

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2022 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2022 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Tehdit mi, tebliğ mi? Bursa Büyükşehir'den 'mesaj' var!

Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 'İstanbul Caddesi Kentsel Dönüşüm Projesi’ kapsamında yürüttüğü Beşyol Kavşağı ve çevresini kapsayan dönüşüm projesine, hak sahipleri tepkili. Büyükşehir'den anlaşmaya yanaşmayan hak sahiplerine gönderilen mesajda üçte iki çoğunluğun sağlandığı iddia edilerek, vatandaşların 15 gün içinde müracaat etmemeleri ve görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması durumunda yerlerin açık arttırma ile satılacağı ifadeleri yer aldı. İddiaya göre, hak sahiplerinin huzurunu kaçıran mesajların yanlışlıkla gönderildiği söylendi.

Bursa'da kentin en önemli girişlerinden İstanbul Caddesi ile ilgili kentsel dönüşüm çalışmaları Recep Altepe döneminde başlamıştı. Altepe döneminde kendilerine yapılan teklifin anlaşma zemini çerçevesinde olduğunu dile getiren hak sahipleri, görüşmeler sürerken Altepe'nin görevden alınması ile sürecin sekteye uğradığını belirtti.

Alinur Aktaş'ın Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olması ile birlikte bölgede kentsel dönüşüm çalışmaları tekrar ele alındı. İstanbul Caddesi'nde dönüşüm sürerken Beşyol Kavşağı ve çevresi ile ilgili de adım atıldı.

Büyükşehir Belediyesi, anlaşma sağladığı binaların yıkımına başlarken, anlaşma şartlarını adil bulmayan hak sahipleri ise geçtiğimiz hafta cep telefonlarına gelen bir mesajla şoke oldu.

"Büyükşehir'den cep telefonu mesajı ile tebliğ"

Bölgede üçte iki çoğunluğun sağlandığı öne sürülen mesajda vatandaşlara, 15 gün içinde müracaat etmemeleri veya anlaşmaya yanaşmamaları durumunda taşınmazlarının açık arttırma usulü ile satışa çıkarılacağı söylendi.

Büyükşehir Belediyesi'nden hak sahiplerine gönderilen mesaj şöyle:

"Kıymetli Haksahipleri,
Bursa ili Osmangazi ilçesi Beşyol Kavşağı Çevresi Kentsel Dönüşüm Alanında kalan hak sahipleri ile yapılan görüşmeler neticesinde; 3'de 2 çoğunluk sağlanmıştır. Bu nedenle;15 günlük süre içerisinde müracaat edilmemesi ve görüşmelerde uzlaşma sağlanamaması durumunda; Taşınmazınız 6306 Sayılı Kanun kapsamında Açık Artırma Usulü İle Satışı yapılacaktır.
Tarafınıza tebliğ olunur."

Mesajlar yanlışlıkla gönderilmiş!

Cep telefonuna mesaj göndererek tebliğde bulunan Büyükşehir Belediyesi'nin bu hamlesi, vatandaşların huzurunu kaçırdı. Toplu halde Beşyol'daki kentsel dönüşüm irtibat ofisine giden vatandaşların BursaMuhalif'e verdiği bilgiye göre, mesajların kendilerine yanlışlıkla gönderildiği söylendi.

'Durdurma' davaları sürerken oldu bittiye mi getirilmek isteniyor?

Bölgede kaçak yapılarla ruhsatlı binaların aynı kefeye koyulup kentsel dönüşüm amacı ile şuyulandırmaya tabi tutulmasına itiraz eden vatandaşlar, yargıya başvurmuş. 'Şuyulandırmayı durdurma' davaları sürerken bazı taşınmazlar ile ilgili yapılan bilirkişi incelemesinde hak sahiplerinin dava talebinin haklı bulunduğu belirtiliyor. Böylesi bir süreçte olası bir durdurma kararı öncesi Büyükşehir Belediyesi'nin 'tebliğ' mesajı ile projeyi hızlandırmaya çalıştığı iddiaları var.

Mesajlar panikletmek ve anlaşmaya zorlamak için mi?

Büyükşehir Belediyesi'nin gerçekten üçte iki çoğunluğu sağlayıp sağlamadığı bilinmezken, hukuki olarak tebliğ niteliğinde sayılıp sayılmayacağı tartışma konusu olan söz konusu cep telefonu mesajının, vatandaşları panikletmek ve anlaşmaya sevk ederek çoğunluğu sağlamaya yönelik bir adım olarak atıldığı değerlendirmesinde bulunanlar da var.

"Bize önerilen yerin faaliyete geçmesi en az 10 yıl sürer"

İstanbul Caddesi gibi Bursa'da rantın en yüksek olduğu bölgelerden birinde evleri, işyerleri bulunan vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi'nin kendilerine Aydan Sanayi olarak bilinen bölgede yer teklif ettiğini söylüyor. Son yıllarda uzayan, bitirilemeyen projeler ve Çataltepe gibi yılan hikayesine dönen bölgeleri hatırlatan vatandaşlar, kendilerine önerilen alanın faaliyete geçmesinin en az 10 yol süreceğini belirtiyor.

Başka bölgeden yer teklifini kabul etmeyen vatandaşlara ise iddiaya göre çok düşük ücretler teklif ediliyor.

"Önerilen yerin akıbeti meçhul, teklif edilen para komik"

Bursa Muhalif'e konuşan ve taşınmazının kaçak değil ruhsatlı olduğunu belirten bölge esnaflarından biri, "İstanbul Caddesi'nde esnafım. Daha önce bir kez şuyulandırma yapıldı ve yerimin yüzde 40'ı alındı. Şimdi bir kez daha dönüşüm projesi kapsamında yüzde 40 kesinti yapılıyor. Binaların depreme dayanıksız olduğu söylendi. Benim elimde depreme dayanıklı olduğuna dair rapor var. Bursa'nın rantı en yüksek bölgelerinden birinde yerim olmasına rağmen akıbeti belli olmayan ve faaliyete geçmesi en az 10 yıl sürecek bir alanda yer teklif ediliyor. Kira yardımı ile geçiştirilebilecek bir durum değil. Kabul etmediğimiz durumda da 700-800 bin TL gibi komik ücretler öneriliyor. Altepe döneminde bile önerilen ücretler daha yukarıdaydı." dedi.

Zaten potansiyel olarak rantı yüksek olan İstanbul Caddesi'nin dönüşümden sonra daha da yükselecek rantının vatandaşlardan kaçırıldığını, mevcut ekonomik koşullarda önerilen para teklifinin de gerçekçi olmadığını belirten hak sahipleri, ekonominin çalkantılı olduğu ve kış aylarının yaklaştığı bir dönemde mağdur edilmekten çekiniyor.

Gözler yarınki görüşmede

Kendilerine randevu veren Büyükşehir yetkilileri ile yarın sabah bir görüşme daha gerçekleştirecek olan hak sahiplerinin, ardından sürecin geldiği durum ve izleyecekleri yola ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapmaları bekleniyor.

Haber Merkezi

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.