Bursa'nın İznik Gölü kıyılarına hukuksuz şekilde kurulan OLEA Armonia zeytinyağı fabrikası için yargıdan 'dur' kararı geldi. Firma sahipleri fabrika inşaatı başlamadan önce yapılması gereken Çevresel Etki Değerlendirmesi(ÇED) başvurularını inşaata başladıktan sonra gerçekleştirmişti. Bu hukuksuzluğa karşı Bursa Barosu avukatları açtıkları dava ile fabrika için iki kez verilen "ÇED gerekli değildir" kararlarını iptal ettirdi. Şimdi fabrikanın 30 gün içerisinde yargı kararlarını uygulaması bekleniyor.
İznik Gölü'nün Orhangazi kıyılarında OLEA Armonia isimli zeytinyağı fabrikasının izinsiz şekilde kurulmasına ilişkin Bursa 2. İdare Mahkemesi'nde açılan davada yargı kararını verdi. AKP Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi, İmar ve Bayındırlık Komisyonu ve Nilüfer Belediye Meclis üyesi Murat Evke’nin kızı, Ebru Evke’nin sahibi olduğu fabrikanın temeli "ÇED gerekli değildir" kararı alınmadan, Orhangazi Belediyesi'nin verdiği ruhsatla 1 Ekim 2020 tarihinde atıldı.
Firma inşaata başladıktan sonra ÇED başvurusunda bulundu. 7 Ocak 2021 tarihinde başlayan ÇED süreci yaklaşık bir ay içinde, 4 Şubat 2021 tarihinde 'Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı ile sonuçlandırıldı. Bu karara karşı Bursa Barosu Çevre Komisyonu üyesi avukatlarından Erol Çiçek ve Sedat Ata yürütmenin durdurulması ve işlemin iptali talepli dava açtılar. Dava dilekçesinde İznik Gölü'nün Uluslararası RAMSAR Sözleşmesi kapsamında olduğu belirtilerek, "Tesisin sulak alan koruma bölgelerinden hangisinde kaldığının tespit edilmeden, gerekli izinler bile alınmadan bölgeye iş makinaları sokulmuş ve bölgenin ekolojik, doğal yapısı ve kumullar bozulmuş, bitki türleri ve hayvan yuvaları tahrip edilmiştir. Bunların hepsi hukuka aykırı faaliyetlerdir. İşin kötüsü bu eylemde bulunan bir kamu kurumu olan Orhangazi Belediyesi’dir. Bu, doğayı tahrip eden, hukuka aykırı uygulamanın daha fazla yıkıma sebep olmadan en kısa sürede sonlandırılması gerekmektedir." ifadelerine yer verdiler. Açılan davada İdare Mahkemesi 20 Mayıs 2021 tarihinde "ÇED gerekli değildir" kararı hakkında iptal kararı verdi. Verilen karara itiraz eden firmanın, kararın bozulması ve yürütmenin durdurulması talebi ise Danıştay 6. Dairesi'nce 13 Eylül 2021 tarihinde reddedildi.
Davacı olan Avukat Erol Çiçek ve Sedat Ata, Orhangazi Belediyesi'nden hukuka aykırı yapı ruhsatının iptalini isteyip, valilikten mahkeme kararının uygulanmasını beklerken, davalı firma tanıtım dosyası ile ikinci bir ÇED süreci başlatılması için valiliğin yolunu tuttu.
Bursa Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü konuyla ilgili 8 Kasım 2021 tarihinde ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü'nden görüş talep etti. Genel Müdürlük 9 Kasım 2021 tarihli yazısında, faaliyet sahibi tarafından iptale konu mahkeme kararında belirtilen gerekçeler dikkate alınarak hazırlanacak proje tanıtım dosyası ile ÇED Yönetmeliği çerçevesinde yeni başvuru yapılmasında sakınca bulunmadığı belirtti.
İkinci proje tanıtım dosyası ile 19 Kasım 2021 tarihinde başlayan ikinci ÇED süreci, valilikçe verilen 23 Kasım 2021 tarihli “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararıyla sonuçlandı. Bursa Valiliği'nin üç gün içinde bir kez daha firmanın lehine sonuçlandırdığı bu karar üzerine Bursa Barosu Başkanlığı da davaya katılma kararı aldı.
İkinci kez verilen "ÇED gerekli değildir" kararı, Danıştay 6. Dairesi tarafından 16 Aralık 2021 tarihinde, mahallinde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılması gerektiğini belirtilerek bozuldu. Böylece, valilikçe verilen 04 Şubat 2021 ve 23 Kasım 2021 tarihli iki ayrı “ÇED gerekli değildir” kararı ve bunlara açılan iki dava için, bozma kararı doğrultusunda keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Mahkeme, hazırlanan proje tanıtım dosyasının da bilimsel yönlerden eksik olduğunu belirterek, Bursa Valiliği tarafından verilen her iki “ÇED gerekli değildir” kararını da iptal etti.
Davanın avukatları olan Çiçek ve Ata, Orhangazi Belediyesi ve Bursa Valiliği'ne yaptıkları başvuru ile firmanın 30 gün içinde yargı kararlarını yerine getirmesini talep etti. Konuya dair BursaMuhalif Gazetesi'ne konuşan Avukat Erol Çiçek, "Süreç iki yıldır devam ediyor, firma gerekli olan ÇED sürecini yürütmeden inşaata başladı. Biz yargının verdiği kararların uygulanması için başvurumuzu yaptık. Kararın yerine getirilmesi demek fabrikanın inşaat ve yapın kullanma ruhsatlarının iptali demek. Aynı zamanda çalışma izin ve ruhsatlarının da iptal edilmesi gerekiyor." dedi.
Çiçek, ayrıca fabrika için Tarımsal Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından verilen hibe desteğinin de iptalini istediklerini belirten Çiçek, kararın takipçisi olacaklarını belirterek 30 günlük sürede bu kararın uygulanması gerektiğini söyledi.
Haber Merkezi