Trendyol Go Bursa’da ‘teşvikli kazanç sistemine’ geçti. Günlük 27 lira artı her paket başına 8 lira kazanan Trendyol Go kuryelerinin kazancı düştü. Sisteme göre, günlük sabit tutar kaldırılırken paket ücreti ise 7 liraya düştü. Sistem dahilindeki kampanya uygulamasından kazanç sağlamak isteyen kuryeler hayatları pahasına hızlı ve fazla sipariş götürmeye çalışıyor.
Trendyol Go, Bursa’nın da içinde bulunduğu bazı pilot bölgelerde ‘teşvikli kazanç sistemine’ geçti. Sisteme göre kuryeler tek seferde birden fazla sipariş götürebilecek ancak eski sistemde gün içinde hiç sipariş götürmeseler dahi kazandıkları 27 lira ellerinden alındı ve paket başı ücret 8 liradan 7 liraya düşürüldü. Ayrıca ‘teşvikli kazanç sisteminde’ belirli sipariş kotalarını dolduran kuryelere kampanya sistemi uygulanıyor. Bu kampanya kotasını dolduran kuryelere sistem üzerinden ekstra ödeme yapılıyor. Sistemin günlük kampanyalarında yararlanmak için bir kuryenin gün içinde en az 14 sipariş görülmesi gerekiyor.
Teşvikli kazanç sistemi kampaya ücretleri ise şu şekilde:

“Kazancımız azaldı”
Teşvikli kazanç sistemiyle çalışmaya başladıkları 28 Şubat tarihinden itibaren gelirlerinin yüzde 40 oranında azaldığını belirten Trendyol Go kuryeleri kota kampanya teşvikinden yararlanmak için günün yoğun saatlerinde kırmızı ışıktan dahi geçmeyi göze alabildiklerini dile getiriyorlar.
“Bizi marketlere bekçi etmek istiyor”
Trenyol’un her geçen gün bölgede çalışan esnaf kurye sayısını arttırdığını dile getiren kuryeler, artık eskisi kadar sipariş götüremediklerini ifade ederek şunları dile getiriyorlar: “Trenyol her marketin her lokantanın önünde kuryesi olsun istiyor. Sokaklar Trenyol Go kuryelerinin motorları ile dolu. Bunu reklam için yapıyor. Kendi prestiji artıyor, siparişler daha hızlı gidiyor. Bizi adeta marketlere bekçi etmek istiyorlar. Sayımız arttıkça günlük kazancımız düşüyor.”
Trenyol ile iş ortaklığı sistemi üzerinden çalıştıkları için kuryelerin araç bakım giderleri, yakıt masrafları, yemek, sigorta giderleri ve vergileri kazandıkları ücrete dahil. Bu gider kalemlerine rağmen bu iş alanının tercih edilmesini ise kuryeler, 30 yaşını doldurmamış esnaf kuryelerin genç girişimci olmalarından kaynaklı vergi ödememelerine bağlıyorlar. 30 yaş üstü esnaf kuryelerin vergiler nedeniyle daha fazla gideri olduğunun altını çiziyorlar.
“Enflasyon Trendyol’a var, bize yok!”
Trendyol’un moto kuryelerine zorunlu tuttuğu kıyafet ve ekipman ücretlerinin de yüzde 35 oranında zamlandığını aktaran kuryeler, Trendyol’un ‘iş ortağı’ olduğu kuryelere zorunlu tuttuğu ekipmanlar ile yeni bir kazanç kapası elde ettiğini belirtiyor ve ekliyorlar: “İş ortaklığı tek taraflı bir otaklık. Ekipmanlara yüzde 35 zam yapıldı bizim kazancımızı düşürdüler. Enflasyon Trendyol’a var da bize yok sanki. Geçen günlerde bir kurye kaza yaptı, sistem üzerinden aramış Trenyol’u aradığında slotunu (yarım saate tekabül eden çalışma süresi) kapatıp başka bir kurye göndermişler, siparişi alıp gitmiş. Yani başınıza bir şey gelirse ortaklık yok bu işte.”
Günlük zarar etmemek için en az 32 sipariş götürmeleri gerektiğini dile getiren kuryeler bu siparişleri yetiştirmek için günün yoğun saatlerinde bir rekabet haline sürüklendiklerini ifade ediyorlar ve ekliyorlar: “Günlük kampanyayı yakalamak için bizim ‘alevli saat’ dediğimiz zamanlarda kırmızı ışıkta geçtiğimiz, motorun ibresini zorladığımız, hayatımızı tehlikeye attığımız zamanlar oluyor. 31. siparişte kaldık diyelim eğer 32 olmazsa kampanyadan yararlanamıyoruz. Bütün gün boşa gitmesin diye yanlış olduğunu bilsek de yapıyoruz bunları. Bazen slot kapanmadan kampanya kazanmak için kendimiz sipariş veriyoruz. Kendi yemek siparişimizin bize çıkmadığı da oluyor.”
Ezgi Bulut