Bursa’da evli olduğu kadına işkenceye varacak düzeyde şiddet uygulayan erkeğin yargılandığı davanın ilk duruşması 17 Ekim’de Mudanya Adliyesi’nde görülecek.
Bursa’da 1,5 yıllık evli olduğu erkek Özkan Babur tarafından şiddete uğrayan Ezgi Aksüt, Babur hakkında açılan ceza davası öncesinde BursaMuhalif’e yaşadıklarını anlattı.
Serebral distoni hastalığı nedeniyle yüzde 79 engelli olan Ezgi Aksüt, 2022 yılı mart ayında Özkan Babur ile evlendi. Evliliğinin henüz 5’inci ayına gelmişken ev içerisinde, apartman boşluklarında, asansörde dahi Babur’un işkence düzeyindeki şiddetine iki kez maruz kaldı.
Hastalığı nedeniyle daha önce talamotomi (derin beyin stimulasyonu) ameliyatı geçirdiğini defaatle söylemesine rağmen Aksüt, Babur’un baş bölgesine yönelttiği sert darbelerle darbedildi.
Babur’un iki kulağındaki işitme cihazlarını söktüğünü, kendisini savunacak durumda dahi olmadığını belirten ve bununla ilgili sağlık raporu bulunan Ezgi Aksüt, ikinci şiddetin yaşandığı Ağustos 2022’de Babur’den şikayetçi olmak üzere babasıyla birlikte karakolun yolunu tuttu. Aksüt’ün şikayeti üzerine Mudanya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından Babur hakkında 3 ay uzaklaştırma kararı ve elektronik kelepçe uygulaması kararı çıkarıldı.
Aksüt, uzaklaştırma kararının ardından Babur’dan boşanmak için de yargıya başvurdu. Bursa 10. Aile Mahkemesi’nde açılan davada, Babur hakkındaki iddiaları kabul ederek mahkemeye, “Ancak ben kendimi davacı eşime affettirmek için gereken her şeyi yapmak istiyorum. Bir eş olarak asla kendisine kötü davranmayacağım, bir daha asla elimi kaldırmayacağım, hakaret ve tehdit etmeyeceğim. Bunu her türlü taahhüt ediyorum, beni affetmesini istiyorum ve maddi, duygusal ve fiziksel ihtiyaçlarını bundan sonra karşılayacağımı taahhüt ediyorum ve kendisinden beni affetmesini temenni ediyorum. Bütün mahkeme masraflarını ve avukatlık ücretlerini de taahhüt ediyorum” diye beyanda bulundu. Babur’un beyanları üzerine Aksüt, ceza davasına dönüşen şikayetinden vazgeçmese de boşanma kararını 2022 Ekim ayında geri çekti.
‘Affet’ beyanı yalana dönüştü
Boşanmaktan vazgeçen Aksüt, tam bir yıl aradan sonra Babur tarafından ikinci kez şiddete uğradı. Ekim 2022’de şiddetin hiçbir türlüsünü gerçekleştirmeyeceğinin sözünü veren Babur, 2023 yılı ağustos ayında Aksüt’e yeniden saldırdı ve ağır şekilde darbetti. Telefonda görüştüğü Babur’dan eve yiyecek bir şeyler almasını istediğini ancak bu talebine Babur’un akşam eve geldiğinde şiddetle yanıt verdiğini belirten Aksüt ifadesinde şunu söyledi:
“Ailemin yanında bana hep iyi davranır fakat yalnızken hep kötü davranır.”
Kimlik kartı ve kredi kartının da Babur’da olduğunu söyleyen Aksüt, kendisinden bunları talep ettiğinde bu kez annesinin yanında şiddete uğradığını da ifadesine ekledi.
“Telefonum onda, işitme cihazımı kapatabilir”
Uğradığı şiddetin ardından Babur hakkında ikinci kez şikayetçi olmak üzere Mudanya Polis Karakolu’na giden Aksüt ifadesinde, “Engelimden dolayı işitme cihazı kullanıyorum. İşitme cihazımın uygulaması telefonda ve telefonum onda olduğu için eğer kapatırsa hiç duyamam” şeklindeki sözleriyle yaşadığı şiddetin çok yönlü olduğunu da belirtti.
Aksüt’ün şikayeti üzerine Mudanya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, Babur hakkında 23 Ağustos 2023’ten itibaren uygulanmak üzere bir ay süreyle ikinci uzaklaştırma kararı aldı.
Sağlık Kurulu: Bedensel açıdan kendisini savunamayacak durumda
Ceza davası öncesinde Mudanya Cumhuriyet Başsavcılığı Ezgi Aksüt’ün, Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Hastanesi tarafından ‘beden ve ruh sağlığı bakımından kendisini savunamayacak durumda olup olmadığı’ yönünden değerlendirilmesini istedi. Sağlık Kurulu Aksüt’ün sağlık durumu hakkında “…ruhsal açıdan belirgin problemi tespit edilmemiş olmasına rağmen, bedensel açıdan yetersizliği olmasından ötürü kendisini savunamayacak durumda olduğu kanaatine varılmıştır. Durumu bildirir Ortak Tıbbi Kanaat Raporudur.” kanaatine vardı.
İlk ceza davası 17 Ekim’de görülecek
Aksüt’ün 2022 yılının ağustos ayında Babur hakkındaki şikayeti üzerine açılan davanın ilk duruşması Mudanya 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde 17 Ekim Salı günü görülecek. Aksüt’ün 2023 yılı ağustos ayında uğradığı şiddet ise savcılıkta soruşturma aşamasında. Önümüzdeki günlerde iddianameye dönüşmesi bekleniyor.
Muhalif Özel