Bursa Tabip Odası ve Sağlık Emek-Meslek Örgütleri, Bursa Şehir Hastanesi’nde Hematoloji Polikliniği’nde görevli Uzm. Dr. Nihan Alkış’ın, dün poliklinikte bir hastasını muayene ederken odasına giren başka bir hasta yakını tarafından saldırıya uğramasını protesto etti.
Uzm. Dr. Nihan Alkış’ın darp edilmesi nedeniyle hastanedeki bazı poliklinikler bugün için grev kararı aldı.
Yapılan açıklamaya Bursa Tabip Odası Başkanı Levent Tufan Kumaş, BTO Yönetim Kurulu Üyeleri, SES Bursa Şubesi, Hekimsen, Hekim Birliği Sendikası, Genel Sağlık İş Bursa Şubesi ve CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Kayıhan Pala katıldı.
Basın açıklaması öncesi, Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. L. Tufan Kumaş ve BTO Genel Sekreteri Dr. Muhsin Güllü, darp edilen Uzm. Dr. Nihan Alkış’ı, Beyin Cerrahi Servisi’nde ziyaret etti.
Açılış konuşmasını Bursa Tabip Odası Başkanı Dr. L. Tufan Kumaş yaptı. Dr. Kumaş, “Sağlıkta şiddete hiçbir şey gerekçe olamaz. Biz hiçbir yerde şiddeti kabul etmiyoruz. Şiddet ortamında sağlık hizmeti olmaz!” ifadelerini kullandı.
Sağlık meslek örgütleri adına Genel Sağlık İş Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tarık Çukadar, sağlıkta şiddetin her geçen gün arttığını belirterek bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
“2023’ün ilk 6 ayında ‘beyaz kod’ sistemine 9 bin 35 başvuru oldu”
Sağlıkta şiddetin kaygı verici boyuta ulaştığını belirten Çukadar, “Sağlık hizmeti sunan kamu kurum ve kuruluşlarında şiddetsiz gün geçmemektedir. 2023’ün ilk 6 ayında ‘beyaz kod’ sistemine 9 bin 35 başvuru olmuştur. Bu rakamlar sadece buzdağının görünen kısmıdır. Şiddetin gerçek boyutları daha yüksektir. Sağlık emekçilerinin çalıştıkları kurumlarda can güvenliği yoktur. Can güvenliği olmadan sağlık hizmeti sürdürülemez. Bu şekilde devam ederse yakında sağlık hizmeti verecek sağlık emekçisi kalmayacaktır. Şiddetin önü alınmalı, sağlık emekçilerinin can güvenliği sağlanmalıdır” dedi.
Sağlıkta şiddeti önlemek için şiddeti tetikleyen faktörlere odaklanılması gerekmektedir diyen Çukadar, “Sağlık Bakanı Fahrettin Kocanın renkli kodlar ve sosyal medya mesajları aracılığıyla şiddeti durdurma yanılgısından çıkması gerçekçi önlemlerin alınması acilen gereklidir. Sağlık Bakanlığı bünyesinde tüm meslek örgütlerinin ve sendikaların temsil ettiği bir şiddetle mücadele kurumu kurulmalıdır. Kamu çalışanlarına yönelik şiddet vakalarının önlenmesinde etkin yasal düzenlemelerin yanı sıra iş yerlerinde de gerekli teknik önlemler alınmalı, ilgili birimler kurulmalıdır” dedi.
Haber Merkezi