Kestel Çataltepe Büyük Sanayi Sitesi mağdurlarının kurduğu ÇATSENDER; BESOB, BESKOOP ve TOKİ hakkında Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmak üzere Bursa Adliyesi’nde toplandı. Suç duyurusunun ardından Bursa Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi.
Bursa’da 2008 yılında 3 bin küçük esnafın üye olmasıyla başlatılan Kestel Çataltepe Büyük Sanayi Sitesi’ne para yatıran çok sayıda esnafa dükkanları hala teslim edilemedi. Mağdur olan esnaf, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği (BESOB), Esnaf ve Sanatkarlar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi (BESKOOP) ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Kestel Çataltepe Büyük Sanayi Sitesi için para yatıran ancak yıllardır dükkanları teslim edilmeyen esnafın mağduriyeti her geçen gün artıyor. Aradan geçen 14 yılda çok sayıda eylem ile sesini duyurmaya çalışan esnaf, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunarak hak arama mücadelesini sürdürüyor.

“300 tane Timsah Arena büyüklüğünde arazi usulsüz şekilde kooperatife devredildi”
Yapılan suç duyurusunun ardından Bursa Adliyesi önünde ÇATSANDER üyeleri, yöneticileri ve avukat Serhat Aksal tarafından basın açıklaması gerçekleştirildi.
Basın açıklamasında konuşan avukat Serhat Aksal, “Yıllardır süren mücadelenin sonu burada, Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın önünde… İddia makamı gereği ivedi bir şekilde yapmak mecburiyetindedir. Buranın mağduru bu esnaf, bu arazilerin paraları buradaki esnaf tarafından ödendi. Menfaati kim temin etti? Kayıtlı. Hepsi değil belki ama büyük çoğunluğu BESKOOP tahliyesi olmayan Bursa il sınırları içerisinde ikamet etmeyen Amerika Birleşik Devletleri ve Belçika’da kurumları olan esnaf sıfatına haiz olmayan kimileri bu kooperatifte şu anda hak sahibi. Parayı ödeyen esnaf hak sahibi BESKOOP kimdir? 500 bin, 600 bin, 700 bin liralık üyelik paraları isteniyor bu insanlardan. 12 yıl boyunca mağduriyet yaşamışlar. Bir 12 yıl daha da mağduriyet yaşasın istiyorlar. BESKOOP’un yöneticileri kim? Gücü nereden geliyor? Bu devirler hukuka aykırı. BESOB’un yöneticileri, kamu görevlisi sıfatına haiz. Genel kurul kararı olmaksızın 2.1 milyon metrekare, bugün 300 tane Timsah Arena büyüklüğündeki araziler usulsüz şekilde BESOB yöneticileri tarafından kooperatife bedelsiz olarak devredilmiştir” ifadelerini kullandı.
Avukat Aksal, esnafın hakkını alına kadar suç duyusunda bulunmaya devam edeceğini belirterek, “Tapunun 85’i şu anda BESKOOP bünyesinde. Bunlar bugün bir genel kurul kararı ile bu arazilerin satımını yaptıkları anda hepimiz birer bardak soğuk su içeriz. Bu esnaf birer bardak soğuk su içer. Bunun çözüm yolu bellidir. Cumhuriyet Savcılığı tahkikatını başlatıp delilleri ivedi bir biçimde toplayıp tedbir uygulamasına başvurmak mecburiyetinde. Bakın tedbire başvurulmadığı müddetçe bu tapuların hiçbir garantisi yok. Bu sebeple şu anki birinci grup, 10 kişilik gruplara ayırdık. Bugün buradayız. Haftaya burada olacağız. Bir sonraki hafta yine burada olacağız” dedi.

“Bu bir zimmet suçudur”
Esnaftan parası alınan ancak BESKOOP’a devredilen araziler hakkında zimmet suçu işlendiğini vurgulayan Serhat Aksal, şöyle konuştu:
“Cumhuriyet Başsavcılığı bağımsız ve tarafsız olarak bu soruşturmayı yürütene kadar bu insanlar seslerini duyuracak. Çalmadıkları siyasi parti kapısı kalmadı. Bürokrasi kapısı kalmadı. Bakanlık kapısı kalmadı. Son çare olarak bugün bağımsız ve tarafsız yargıdan netice beklemekten başka bir çaremiz yok. İdare mahkemelerinde davalar açıldı. Nihayete erdirilmesi bekleniyor. Ama ortada parası esnaf tarafından ödenen araziler var. Türk Ceza Kanunu kapsamında bunun tipiklik unsuruyla karşılığı zimmet suçudur. BESOB yöneticileri, kamu görevine haizdir. Kamu görevlisi olmaları sebebiyle zimmet suçudur, bizim iddiamız bu. İddia makamı da bunun tipiklik unsuruna uyup uymadığını tespit edecek. Varsa soruşturmayı delilleştirecek iddianame tanzim edecek.”
Haber Merkezi