Mevsim geçişlerinin sarkmasıyla tarımsal faaliyetlerde de sorunlar yaşanıyor. Zirai Tahmin Raporu’na göre Bursa’da bu aylar, hangi tarımsal faaliyete uygun? Cevapları derledik.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Zirai Tahmin Raporu’na göre 30 Mart’a kadar sürecek koşullar içerisinde Bursa’nın aralarında olduğu 9 ilde mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları bekleniyor. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin ediliyor. Bu illerde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygun olduğu belirtiliyor.
Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetlere örnek verilen rapor şöyle:
“Hububatta azotlu gübreleme yapılır. Ay sonunda yabancı ot mücadelesine başlanır. Tarla faresi mücadelesine devam edilir. Ekinlerde sararma ve kellikler görülüyorsa ekin kambur böceğine karşı mücadeleye başlanır. Baklagillerde tohum yatağı hazırlıkları tamamlanır. Ayın ilk iki haftasında gübreleme yapılır. Ayın ikinci yarısında ekime başlanır. Nemin fazla olduğu yerlerde sümüklü böceklerle mutlaka mücadele edilir. Ekimin ikinci haftasında maviküf hastalığına karşı fidelikte mücadeleye başlanır. Yağışlı şartlarda her dört günde bir, normal şartlarda haftada bir defa sistemli olarak ilaçlama yapılır. Ayçiçeğinde tohum yatağı hazırlıkları ayın ilk iki haftasında tamamlanır. Ayın ikinci yarısında ekimlere başlanır. Ekimle birlikte gübreleme yapılır. Erken ekimin söz konusu olduğu yörelerde yabancı ot mücadelesine başlanır. Patateste tarla hazırlıkları tamamlanır, ekim ve gübreleme yapılır. Şeker pancarı ekimi ve gübrelemesi yapılır. Kanolada tohum yatağı hazırlıkları tamamlanır, ekim yapılır.”
Haber Merkezi