Tarım ülkesi Türkiye’de işsizlikle baş başa bırakılan ziraat, gıda ve su ürünleri mühendisliği alanında mezunların istihdamına dair CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım Bakanı’nın yanıtlaması için meclise önerge verdi.
2017’de Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uygulamaya koymayı planladığı “Her tarım işletmesine bir teknik personel desteği” ve “Havza bazlı destekleme modeli” hakkında da sorularını sorumlu Bakan Faruk Çelik’e yöneltti.
Sarıbal’ın ilgili mühendisliklerle ilgili Çelik’e yönelttiği sorular şöyle:
- Ziraat fakülteleri senede ne kadar mezun veriyor? Mevcut 40 bin işsiz ziraat mühendisini düşündüğünüzde, GTHB ne kadarına istihdam sağlıyor?
- Uygulamaya konulacak olan iki yeni model; Tarımsal İşletme Danışmanlığı ve Havza Bazlı Destekleme Modelinin ülke genelinde uygulanabilmesi için yeterli ziraat mühendisi personeliniz var mı? Bakanlığınızın boş kadrolarına ilave ziraat mühendisi istihdamı planlıyor musunuz?
- GTHB’nin 2016 ve 2017 yılı için Ziraat Mühendisi alım çalışması var mıdır, alınacak personel sayısı kaçtır?
- Gıda denetimini gerçekleştiren gıda kontrolörlerin ne kadarı gıda mühendisidir? Binlerce işsiz gıda mühendisi varken neden bu kadar çok denetimsizlik ve zehirlenme haberleri gelmektedir?
- Gıda Mühendisleri 90 puanla atanamazken neden diğer branşlar 78 puanla atanıp aynı görevi yapmaktadır?
- En son yapılan sözleşmeli atamada 80 su ürünleri mühendisi istihdamı sağlanmıştır. Su kaynaklarımız ve bu kaynakların potansiyeli düşünüldüğünde bu atama sayısı yeterli görülmekte midir?
- Denizlerdeki avcılık ve yasaklara su ürünleri mühendisleri dururken neden başka branşlar bakmaktadır? Yeni açılan 43 su ürünleri şubelerinde neden yeterli su ürünleri mühendisleri çalıştırılmamaktadır?
- Ülkemiz somon yetiştirilebilecek pek çok akarsuya ve bölgeye sahip iken neden somon balığı ithal edilmektedir? Şimdiye kadar kaç balıkçılık teknolojisi mühendisi atanmıştır? Mezun sayısını dikkate alarak bunun yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?
BursaMuhalif.com