Bursa’nın Kestel ilçesine Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kurmak istediği katı atık istasyonuna karşı bölge köylerinden tepki var. Köylülerin açtığı dava bir yandan devam etse de Büyükşehir Belediyesi tesisin kurulumu için ağaç kesimlerine önümüzdeki hafta başlayacağını duyurdu.
Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa’nın doğusunda Marmaracık, Seymen, Yağmurlu, Soğuksu, Erdoğan ve Turan köyleri başta olmak üzere çevredeki pek çok köyün tarım arazilerini ve hayvancılığını etkileyecek olan katı atık tesisi için bölgede hazırlığa başladı. Köylülerin açtığı dava sürecine rağmen tesisin kurulacağı arazide bulunan ağaçları işaretleyen ve önümüzdeki günlerde kesim için bölgeye geleceğini duyuran Büyükşehir Belediyesi’nin çevre düşmanı tutumuna civar köylerdeki yurttaşlar tepkili.
Erdoğan Mahallesi’nde bir araya gelen bölge halkı ve DOĞADER yaptıkları yapılacak tesis için ağaç kesimlerine izin vermeyeceklerini ve yaşam alanlarına sahip çıkacaklarını açıklarken, yetkililere de bu çabalarından vazgeçme çağrısında bulundular. Erdoğan Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Bülent İmren, “Bugün sağ olsun Büyükşehir Belediyesi tarımdan bahsediyor, hayvancılıktan bahsediyor ama baktığımız zaman orman katletmeye geliyor. Biliyorsunuz 17 dönüm üzerine yapılmak istenen bu tesis için bundan yaklaşık bir sene önce bir eylem yapmıştık. Bunun burada yapılması yanlıştır demiştik. Ve o günden bugüne değişen hiçbir şey olmadı.” diyerek yetkililerin kendilerine kulak vermediğini ifade etti.
100 yıllık meşeler kesilecek
İmren, 100 yıllık meşeler içerisinde 17 dönüme bir katı atık projesi gerçekleştirmek istendiğine ve bu projenin köylerine 300-350 metre uzaklıkta olduğuna dikkat çekti. “Bilirkişi raporu için geldiler, baktılar ve bilirkişi raporunda bunu buraya yapamazsın dediler. Yani yapılması yüce mahkemenin kararı, son kararı mahkeme verecek.” diyen İmren, bilirkişinin kararında köyün yakınlığının etkili olduğunu söyledi. Dava sürecinin devam ettiğini belirten İmren, “Bu dava süreci bitene kadar ya gelin bu kardeşim bu ağaçları kesmeyin, dava süreci bitsin ondan sonra gelin bakalım bu işi yapalım.” diyerek Büyükşehir Belediyesi’ni hukuku tanımaya davet etti.
“600-700 yıllık köy nereye gitsin”

DOĞADER Yönetim Kurulu Üyesi Murat Demir ise İmren’den sonra sözü alarak, “Def ettiğimiz hurdacılar için yeniden atağa geçilmiş köyümüzün dibinde hurdacılar sitesi kurulmak isteniyor. Hemen köyün az ilerisinde su başında yeni bir sanayi bölgesi oluşturulmak isteniyor. Burada hem mezarlığı büyütmek hem çöplük tesisi yapılmak isteniyor. Şimdi soruyorum, bu köy nereye gitsin? Bu köy 600-700 yıldır burada, insanların kökleri buraya dayanıyor. 700 yıldır oturdukları köylerden, evlerinden tarlalarını terk edip başka başka şehirlere mi gitsinler?” ifadeleri ile projeye tepki gösterdi.
Bursa’nın havasını temizleyen meşe ağaçlarının kesilmesinin, köylülerin bahçelerinden, tarlalarından koparılmasının, geçim kaynaklarının ellerinden alınmasının doğru olmadığının altını çizen Demir, proje için hukuki sürecin de devam ettiğini sözlerine ekledi. Demir, bu haklı mücadelelerinde köylülerin yanlarında olduklarını belirterek, Büyükşehir Belediyesi’nin ‘salı günü gelip ağaçları keseceğiz’ sözlerine dair, “Biz de diyoruz ki biz de bütün Bursa’yı buraya getireceğiz. Ağaçlara kendimizi bağlayacağız. Teyzemizin dediği gibi önce bizi kesmeden bu ağaçları kesemezsiniz. Mahkeme süreci tamamlanmadan burada tek bir ağacın tek bir yaprağını kesemezsiniz.” dedi.
Haber Merkezi