Türkiye’de kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilmesinin 88. yıl dönümünde Bursa Barosu Kadın Hakları Merkezi yaptıkları açıklamada toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanamadığı, kadınlara yönelik hak ihlallerinin gerek siyasi temsil gerekse de toplumda önlenmediğine dikkat çekildi.
Bursa Barosu’nda Kadın Hakları Merkezi Başkanı Avukat Büşra Pınar Altınoluk, Avrupa’daki pek çok ülkeden önce Türkiye’de kadınların bundan 88 yıl önce kazandıkları seçme ve seçilme hakkının bugün aktif siyasette yeterince temsil edilmediğini belirterek, “Gerek kadın milletvekili sayısı gerekse kadın bakan sayısına baktığımızda; Türkiye Büyük Millet Meclisi’ndeki 580 milletvekilinden 101’nin, 17 bakandan ise sadece Tinin kadın olduğunu görüyoruz ki bu bize Meclisteki kadın temsil oranının sadece yüzde 17,41 ‘de kaldığı gerçeğini göstermektedir.” dedi.
Yaşamın her alanında cinsiyet ayrımcılığı yerleşik hal alıyor
“Kadınların yönetsel ve siyasi karar alma sürecine katılmalarının engellenmesi, fırsat eşitliğinin sağlanmaması, kadın istihdamının arttırılmaması gibi olumsuzluklar, kadının insan haklarının ihlaline yol açarken, bu durumu önleyici politikaların oluşturulmaması da ihlalin artarak devam etmesine neden olmaktadır.” diyen Altınoluk, yaşamın her alanında cinsiyet ayrımcılığının giderek yerleşik hale geldiğini ve gerçek demokrasinin hayata geçirilememesinin önü açıldığını söyledi.
Altınoluk, “Bursa Barosu olarak; karar alma mekanizmalarında kadınların eşit temsilinin sağlanmasına yönelik Anayasa’da, Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası’nda gerekli değişikliklerin yapılarak ‘seçilme’ ve ‘eşit temsil’ hakkımızın fiili anlamda gerçekleştirilmesine yönelik taleplerimizi tekrarlıyor. Hukuk Devrimimizin ve Cumhuriyetimizin Mimarı Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve şükranla anıyoruz.” diyerek açıklamasını sonlandırdı.
Haber Merkezi