Bursa Demirtaş OSB’de bulunan Acarsoy Tekstil’de, sendikal faaliyet yürüttükleri için işten atılan ve fabrika önünde direnişe başlayan kadın işçilerin mücadelesi 4 ayı geride bıraktı. Öz İplik-İş üyesi 4 kadın işçiden Dilek Dündar, “Mücadelemiz tüm kadınlar için” dedi.
Sendikal örgütlenmeye öncülük ettikleri için işten atıldıklarını söyleyen Dündar, “Ağır çalışma koşulları, mobbing, kadınların erkeklerle aynı işi yapmalarına rağmen daha az ücret alması bizi sendikalaşmaya götürdü. Çok yoğun çalışıyorduk, bazen su içmeye bile vakit bulamıyorduk. İşe gelmeyen arkadaşlarımızın iş yükü de bizim sırtımıza biniyordu. İş güvenliği kuralları ihlal ediliyordu. Koşulları değiştirmek için sendikalı olduk, mücadeleye başladık” diye konuştu.
Fabrikadaki 450 işçinin yüzde 75’nin kadın olduğunu belirten Dündar, “Bizi İş Kanunu’nun 25/2 maddesini ileri sürerek işten çıkardılar. Ahlak ve iyi niyet kurallarını ihlal ettiğimiz söylendi. Arkadaşlarımıza sataşıp düzen bozduğumuzu iddia etmişler. Asla böyle bir şey yok, biz anayasal hakkımız olan sendikalaşma hakkımızı kullandık. Kimseyi zorla sendikaya üye yapmadık. 2.5 yıllık bir geçmişim var fabrikada, hiçbir arkadaşımla en ufak bir tartışma bile yaşamadım. Aylardır direniyoruz, bir adım geri atmadık. Kadınlar isterse her şeyi başarabilirler. Biz evlat yetiştiriyoruz, ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz, hem işte hem evde çalışıyoruz. Bunları yapabiliyorsak fabrikaya sendikayı sokarız. Bu dava bireysel değil, mücadelemiz tüm kadınlar için” dedi.
Haber Merkezi