Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş ile patron sendikası Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yapılan grup toplu iş sözleşmesi görüşmelerine ilişkin süreç devam ediyor.
MESS grup sözleşmesi görüşmeleri devam ederken DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası dayatmalara karşı fabrikalarda eylemlere başladı.
Birleşik Metal-İş Sendikası’nın fabrikalardaki eylemlilikleri ve MESS grup sözleşmesinde gelinen son durumu Birleşik Metal-İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Gökhan Aydın ile konuştuk.
MESS grubu içerisinde birçok işletme olduğunu ifade eden Aydın, “Sendikamız toplu sözleşme taslağını işçilerle oluşturup teklif ortaya çıkardı. Şu an müzakereler başladı. MESS grubunda çalışan işçilerin ortalama ücreti 15 bin civarı. Asgari ücret seviyesi neredeyse. Bizlere dayatılan birtakım girişimler oldu bunlar sorunlarımızı giderecek bir şey değil. 4750 TL gibi bir avans verildi. Bunun neti 2850 lira gibi bir para. Kış aylarına giriyoruz gelirlerimiz azaldığı gibi giderlerimiz artıyor. Bunun biraz daha yükseltilmesi için girişimlerimiz oldu ama MESS buna karşılık vermedi” dedi.
“Asgari ücrete gelen zamlar TİS’e otomatikman eklensin”
Sendikamıza dayatılan bir şey de şu bazı sendikaların tekliflerinden daha yüksek tekliflerimiz var bizim diyen Aydın, “Sonuçta herkes bağımsız bir teklif hazırladı bize ‘şu sendika bu kadar istemedi o yüzden size bunu veremeyiz’ dayatması var. Enflasyonun yüksek olduğu bir dönemdeyiz yılbaşından sonra bu enflasyonun nereye varacağını ve bu işçilerin geçim sıkıntısının ortadan kalkıp kalkamayacağını hep beraber yaşayıp göreceğiz. Bugün imzalayacağımız sözleşmenin yılbaşından sonra enflasyonun nereye seyir edeceğini bilmediğimiz için bu aldığımız ücretin yetip yetmeyeceğini göreceğiz. Sendikamız asgari ücret koruma maddesi koydu. Asgari ücrete gelen zamlar TİS’e otomatikman eklensin dedik. Büyük işletmeler şu an asgari ücret seviyesinde ücret veriyor. İşverenler karlarına kar kattı ama bizim durumumuz böyle değil” dedi.
“Grev silahımızı kullanmaktan geri durmayacağız”
İki haftadır fabrikalarda eylemler yapıp üretimden gelen güçlerini kullandıklarını belirten Aydın, “Fazla mesai eylemi yaptık işletmelerde. Bize dayatılan toplu sözleşmeyi kabul etmeyeceğimizi gösteren eylemlilikler bunlar. İşçiler geçinemediği dönemlerde 2015’i hatırlatmak gerekiyor burada. 15 gün üretim Renault’ta durdu o dönem. Bunu ortadan kaldırmak istiyorsa MESS işçilerin geçinebilecekleri bir ücret ve toplu iş sözleşmesine imza atması gerekiyor. Taleplerimiz ortada. Talepler karşılanmadığı takdirde grev silahımızı kullanmaktan geri durmayacağız. Grev yasağı gelirse yasaklara karşı biz grevlerimizi uygulamaya devam edeceğiz” dedi.
“Vergi diliminin yüzde 10’a sabitlensin”
İşçiler altıncı, yedinci ayda en yüksek gelir dilimine maruz kalıyorlar diyerek sözlerine devam eden Aydın şunları söyledi, “Yani 20 bin lira alan biri 17 bin lira alıyor. Ama patronlara vergi kolaylıkları getirip aflar çıkarılıyor. Patronların daha fazla vergi ödemesi gerekirken işçiler daha fazla ödüyor. Biz vergi diliminin yüzde 10’a sabitlenmesini istiyoruz.”
“İşçi ve emekçiler barışı savunmaları gerekiyor”
İsrail-Filistin savaşına da değinen Aysın, “İşçi ve emekçiler barışı savunmaları gerekiyor. Çünkü geldiğimiz noktada İsrail’in Filistin’e saldırısından sonra akaryakıta 2 lira 30 kuruş zam geldi. Döviz aldı başını gidiyor ama bizim gelirimiz yine erimeye başladı. O yüzden işçi ve emekçiler Barış’ı savunmaları gerekiyor. Biz kurum olarak barışın yanındayız” dedi.
Uğur Ökdemir