• Son Haberler
  • Gündemdekiler
Çocuk istismarı insanlık suçudur yazılı pankart

Bir çocuğun karartılan hayatı: 12 yaşında tecavüze uğradı, çocuk yurduna yerleştirildi, pavyonda çalıştırıldı

14 Aralık 2022
Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi yetkilileri.

Bursa Jeofizik Mühendisleri Odası’ndan açıklama

6 Şubat 2023
2324724 620x349

“Yüz yılda bir görülecek büyüklükte bir afet yaşıyoruz.”

6 Şubat 2023
5358520

Bursa Barosu’ndan deprem için bağış kampanyası

6 Şubat 2023
AW821571 04

Bursa’da depremde yaralananlara kan vermek isteyenler Kızılay’a koştu

6 Şubat 2023
Deprem nedeniyle enkaza dönen kentten bir fotoğraf

DSÖ, acil sağlık ekibini aktifleştirdi

6 Şubat 2023
629f4d204e3fe12344f61abd

Tüm Türkiye’de okullar 13 Şubat’a kadar tatil edildi

6 Şubat 2023
Deprem sırasında yarılan bir yol.

Deprem nedeniyle kapanan yollar ve alternatif güzergahlar açıklandı

6 Şubat 2023
Malatya'da deprem sonrası çöken binalardan geriye kalan enkaz...

Türkiye yasta: Can kaybı artıyor

6 Şubat 2023
Malatya'da deprem sonrası çöken binalardan geriye kalan enkaz...

Malatya’da 33 kişilik sporcu kafilesinde 3 kişi hayatını kaybetti

6 Şubat 2023
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa Valisi Yakup Canbolat bir meyve standını inceliyor

Vali Yakup Canbolat ve Alinur Aktaş Gaziantep’e görevlendirildi 

6 Şubat 2023
Bir kişi elinde cep telefonu tutuyor.

Depremde nasıl ve hangi araçlarla iletişim kuracağız?

6 Şubat 2023
Malatya'da deprem nedeniyle enkaza dönen rezidans

AFAD: Bin 14 kişi hayatını kaybetti, 7 bin 3 vatandaş yaralandı

6 Şubat 2023
Ugur Sertaslan Gemlik

Bursa’da toplanan yardım malzemeleri yola çıkıyor

6 Şubat 2023
Deprem grafik görseli

Kahramanmaraş’taki son deprem Sakarya’da da hissedildi

6 Şubat 2023
neredeyim yaz 7777 gonder

‘Neredeyim’ yazıp 7777’ye gönderildiğinde konum bildirildiği iddiası yanlış!

6 Şubat 2023
Deprem nedeniyle yıkılan binalar

DSÖ’den deprem açıklaması: Haber alınamayan bölgeler var, endişeliyiz

6 Şubat 2023
Hatay Payas ilçesinde deprem nedeniyle çöken binalardan geriye kalan enkazlar...

“Hatay’da büyük sıkıntı var, büyük bir afet yaşıyoruz”

6 Şubat 2023
Yeni Malatyaspor Kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan.

Yeni Malatyaspor kalecisi Ahmet Eyüp Türkaslan enkaz altında kaldı

6 Şubat 2023
Yıkılan bir binanın altında kalan araçlar

Artçı sarsıntılar en az 1 yıl devam edecek

6 Şubat 2023
Kahramanmaraş'ta deprem sonrası evlerin son hali...

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrası evlerin son hali…

6 Şubat 2023
Bursa Valiliği'nin dışarıdan çekilmiş fotoğrafı

Bursa Valiliği’nden deprem bölgesine yardım açıklaması

6 Şubat 2023
Türk Kızılay kan bağış merkezinde kan veren insanlar görülüyor.

Türk Kızılay Bursa İl Merkezi Başkanı Tutanç’tan nakdi yardım ve kan bağışı çağrısı

6 Şubat 2023
Malatya'da deprem nedeniyle enkaza dönen rezidans

7.5 şiddetinde bir deprem daha meydana geldi

6 Şubat 2023
Lacivert arkaplan üzerine sarı, lacivert, beyaz, ve kırmızı renklerden oluşan Fenerbahçe logosu var

Fenerbahçe yardım kampanyası başlattı

6 Şubat 2023
5358520

Depremde can kaybı açıklandı

6 Şubat 2023
Depremde yıkılan binalardan geriye kalan enkaz yığınları...

Bir binadan çekilen görüntü, Kahramanmaraş’ta durumu gözler önüne serdi

6 Şubat 2023
Yıkılan binalardan geriye kalan enkazlar...

Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 7.7 olarak revize etti.

6 Şubat 2023
Ekran Resmi 2023 02 06 12.47.47

Volkan Demirel ve Zeynep Demirel’den yardım çağrısı

6 Şubat 2023
Yıkılan binada yapılan arama kurtarma çalışmaları

Deprem bölgesi için Bursa’daki dayanışma noktaları

6 Şubat 2023
Malatya'da deprem nedeniyle enkaza dönen rezidans

Malatya’da deprem nedeniyle bir rezidans tamamen çöktü

6 Şubat 2023
  • Biz kimiz?
  • Google+
  • Twitter
  • Facebook
  • Künye
  • Gizlilik İlkeleri
  • About
Bursa Muhalif
  • Ana Sayfa
  • Kent ve Çevre
  • İşçi – Sendika
  • Kadın – LGBTİ+
  • Kültür – Sanat
  • Spor
Arama sonucu bulunamadı
Bütün sonuçları gör
Bursa Muhalif
  • Ana Sayfa
  • Kent ve Çevre
  • İşçi – Sendika
  • Kadın – LGBTİ+
  • Kültür – Sanat
  • Spor
Arama sonucu bulunamadı
Bütün sonuçları gör
Bursa Muhalif
Arama sonucu bulunamadı
Bütün sonuçları gör
Anasayfa Genel

Bir çocuğun karartılan hayatı: 12 yaşında tecavüze uğradı, çocuk yurduna yerleştirildi, pavyonda çalıştırıldı

14 Aralık 2022
içerisinde Genel
A A
Çocuk istismarı insanlık suçudur yazılı pankart

Çocuk istismarı insanlık suçudur yazılı pankart

Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş

Manisa’da 12 yaşında iken 2 kişinin cinsel saldırısına uğradıktan sonra çocuk yurduna yerleştirilen kız çocuğunun devlet koruması altındayken pavyonda çalıştırılmasına giden hazin öyküsü… (Kısa Dalga’dan Hale Gönültaş’ın özel haberi)

Okuyacağınız haber, bir çocuğun hayatının erkek şiddeti ve devletin ihmalleri ile karartılmasının öyküsüdür…

İlgiliHaberler

Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi yetkilileri.

Bursa Jeofizik Mühendisleri Odası’ndan açıklama

6 Şubat 2023
2324724 620x349

“Yüz yılda bir görülecek büyüklükte bir afet yaşıyoruz.”

6 Şubat 2023

Çocuğun güvenliği ve habercilik ilkeleri gereği ismini Didem olarak anacağız.

12 yaşındaki Didem, Kuşadası’nda annesi Hümeyra* ve yedi yaşındaki engelli erkek kardeşiyle yaşamaktadır. Anne ve babası boşanmıştır. Didem, doğa, edebiyat ve resme meraklı bir çocuktur. Çok da başarılıdır; her yıl takdir belgesi ile bir üst sınıfa geçer. 2020 yılında Türkiye COVİD 19 salgını nedeniyle kapanma sürecine girdiğinde bir akşamüzeri Didem hava almak üzere evden çıkar. Sokağa çıkma yasağının olduğu günler. Parkta yürüyüş yapar. Saatler ilerler annesi cep telefonundan kızına ulaşamayınca aramaya çıkar. İlerleyen saatlerde de güvenlik güçlerine kızına ulaşamadığını bildirir. Anne eve döndüğünde kapıda kızı Didem ile karşılaşır. Didem kendinde değildir, üstelik yüzünde çizikler ve görünen yerlerinde yoğun kızarma ve morluk vardır. Didem, yürüyüş sırasında düştüğünü yaraların bu nedenle olduğunu ve uyumak istediğini söyler. Fakat annesi kızının durumundan şüphelenir. Didem’in odasına gidip uyandırır. Başına bir şey gelip gelmediğini sorar. Bedenine bakmaya çalışır. Didem karşı çıkar ve istifra etme gerekçesiyle girdiği banyoda evde bulduğu tüm ilaçları içerek intihar girişiminde bulunur. Didem banyodan çıkmayınca komşularının da yardımıyla kapı kırılır, hastaneye götürülür. Midesi yıkanır. Didem ertesi gün polis ifadesinde iki kişinin cinsel saldırısına uğradığını, uyuşturucu madde verildiğini anlatır, isimlerini verir. Hekim kontrolünden geçirilir, istismar rapor haline getirilir. Mahkeme kayıtlarına da “adeta işkence” ifadesi ile geçen cinsel istismar kameraya da alınmıştır. Şahıslardan biri 18 diğeri 17 yaşındadır. Didem’in ifadesi doğrultusunda iki kişi göz altına alınır. Hiçbir avukat saldırganların savunmasını üstlenmez. Saldırganlar savcılık sorgularının ardından tutuklama talebi ile mahkemeye sevk edilir. Lakin mahkemeden tutuksuz yargılanma kararı çıkar. Sanıklar, Söke İkinci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son davada beraat eder. İstismarcıların serbest bırakılması günden güne içe kapanan Didem’in daha da sessizleşmesine neden olur. Didem kendine zarar verecek davranışlarını sürdürür. Karar, istinaf mahkemesine götürülür. Eş zamanlı olarak İl Sosyal Hizmetler’in başvurusu üzerine savcılık kararıyla Didem hakkında “koruma kararı” verilir. Annesi Hümeyra’nın aktardığına göre Didem dava sürecinde psikolojik destek alsa da yaşadığı travmayı atlatamamıştır.

Manisa Çocuk Yurdu’ndan dört çocuk kaçar

Didem Şubat 2022 tarihinde annesi ve kendisinin karşı çıkmasına karşın “güvenliği gerekçesiyle” Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Manisa Çocuk Yurdu’na yerleştirilir. Aradan iki ay geçer. Didem, Manisa’da bir okulda eğitimine devam etmektedir. Nisan ayının ortalarında Didem bir öğle sonrası yurtta kalan dört arkadaşı ile eczaneye gideceklerini söyleyerek yurt yönetimden izin alır. Didem 1.5 ay boyunca bulunamaz. Didem ile kaçan diğer üç çocuğun emniyet tarafından bulunup bulunmadığı, halen yurtta kalıp kalmadıkları kısaca akıbetleri konusunda bir bilgiye ulaşamadık.

Didem ve diğer çocukların gece yurda dönmemeleri ile kayıp oldukları anlaşılır. Yurt yönetimi, Manisa emniyetine haber verir. Ertesi gün öğle saatlerine doğru da anne Hümeyra yurt yönetimi tarafından aranarak “kızının kayıp olduğu, durumun emniyete bildirildiği, aramaların sürdüğü” bilgisi verilir. Anne Hümeyra, hemen yaşadığı Kuşadası’ndan Manisa’ya gider. Hem yurt hem de emniyet yetkilileri ile görüşür. Fakat bir süre sonra Hümeyra Hanım, öz bakımında zorlanan engelli çocuğunun yanına Kuşadası’na dönmek zorundadır. Her gün yurt ile kızından gelecek bir haber için temas halindedir.

Manisa’da yaşayan kamu görevlisi “Mira” takma adlı kadının ifadesi neden alınmadı?

Hümeyra Hanım, Kuşadası’nda tedirgin bekleyişini sürdürmektedir. Bir gün Hümeyra Hanım’ın cep telefonu çalar. Arayan kızı Didem’dir. Didem annesine, “Manisa sokaklarında yurtta büyüyen bir abla ile tanıştığını, kendisini evine götürdüğünü ve onun yanında kaldığını” söyler. Anne kızının aradığı numarayı hemen Manisa Emniyet’ine bildirir. Kendisi de Manisa’ya doğru yola çıkar. Didem’in yanında kaldığı, halen Manisa’da bir kamu kuruluşunda çalışan kadının Manisa esnafı ve polis arasında “Mira” takma adıyla tanındığını öğrenir. Hümeyra Hanım’ın Manisa’da olduğu ve Emniyet ile görüştüğü saatlerde Mira takma isimli kadın, Didem’i evden gönderir. Didem, sokakta polisler tarafından bulunur ve yeniden Manisa Çocuk Yurdu’na teslim edilir. Akıllarda beliren soru işareti şu: Emniyet, Didem ile hiçbir akrabalık bağı olmayan, yurtta kaldığını beyan ettiği halde 14 yaşındaki çocuğu evinde günlerce barındıran Mira takma isimli kadının ifadesine başvurdu mu? Halen kamu hizmetinde çalışan kadın hakkında bir işlem yapıldı mı? Haberi hazırlama sürecinde yaptığımız araştırmada soruların yanıtının “hayır” olduğunu belirtelim.

Mira, annesine Didem’in özel fotoğraflarını atar

Didem polis tarafından teslim edildiği Manisa Çocuk Yurdu’nda bu kez 14 gün kalır. 15’inci gün tekrar kaçar. Yine aynı süreç işler. Yurt yönetimi önce emniyet, ardından da anneye Didem’in kayıp haberini verir. Didem, Mira’nın yanına gitmiştir. Anne Hümeyra, kızının daha önce yurttan kaçtığı sırada kendisini aradığı numarayı arar. Telefona Mira takma adlı kadın çıkar ve Didem’in yanında olduğunu söyler. Hümeyra kızı ile telefonda konuşmak ister. Mira ise bunun mümkün olmadığını çünkü kızının konuşabilecek durumda olmadığını ifade eder. Hümeyra ile Mira telefonda tartışır. Hümeyra Mira’ya “Manisa emniyetine, 14 yaşında kayıp kız çocuğunu evinde tuttuğu için hemen şikayette” bulunacağını söyler. Mira telefonu kapatır kapatmaz cep telefonunun sosyal medya uygulaması üzerinden annesine Didem’in özel fotoğraflarını gönderir. Mira’nın baygın yattığı yatakta, başucunda bir de silah vardır. Anne Hümeyra hemen Manisa’ya yola çıkar. Manisa Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şubesi’ne gider. Çocuk Şube’de daha önce kendileri ile ilgilenen polise durumu anlatır. GSM telefonunda bulunan ve Mira tarafından gönderilen özel fotoğrafları gösterir. Anne Hümeyra çocuğunun bir an önce Mira kod adlı bu kadının evinden kurtulmasını istemektedir. Fakat anne Hümeyra’nın iddiasına göre, fotoğraflar Mira’nın göz altına alınması, evine baskın yapılması ve Didem’in bulunması için yeterli değildir. Anne Hümeyra’nın aktardığına göre, çocuk şubede görevli polis E. kendisine “Didem’in yerini bildiklerini, ancak uyuşturucu madde satan kişiye operasyon düzenlemek için beklediklerini, Didem’i de o baskın sırasında alacaklarını” söyler. Tesadüf ki, Didem yine annesinin Manisa Emniyeti ile görüştüğü günün gecesi polis tarafından Manisa sokaklarında bulunur. Yazının sonunda Didem’in şu anda can güvenliğinin risk altında olduğunu okuyacaksınız. Bu vurguyu yaptıktan sonra anne Hümeyra’nın da güvenliği gerekçesiyle Didem’in Manisa’da tutulduğu yerler, kamu görevlilerinin beyanlarına ilişkin pek çok ayrıntıyı yazıya aktarmadığımızı, bu bilgilerin şimdilik bizde saklı olduğunu belirtelim.

Annesi Didem’in Manisa pavyonlarında olduğunu öğrenir. Polis neden ulaşamadı?

Didem, ikinci kez polis tarafından bulunmuştur. Didem, güvenlik güçleri tarafından yeniden Manisa Çocuk Yurdu’na yerleştirilir. Aradan bir hafta geçmeden Mira tekrar yurttan kaçar. Didem, madde bağımlısıdır artık. Didem yine polis tarafından aranmaktadır. Anne Hümeyra kızı Didem’in Manisa’da pavyonlarda çalıştırıldığına dair bilgiye ulaşır. Fakat pavyonların olduğu bölgede kriminal bazı kilerce anne Hümeyra uzaklaştırılır. “Emniyet’in bu süreçte Didem’in izine nasıl ulaşamadığı?” sorusunu akıllara getiriyor. Anne Hümeyra “Pavyoncular kızıma sahte kimlik hazırlamış. Yaşı büyütülmüş. Pavyonlarda çalıştırılmış” bilgisini aktarması, polis Didem’i aylarca “sahte kimlikle pavyonda çalıştırıldığı için mi bulamadı? Pavyonlarda çalıştırılan kadınlara ilişkin düzenli denetim yok mu?” sorusunu sorduruyor.

Üç erkek Didem’i madde etkisindeyken Manisa’ya getirir

Tarihler Eylül ayını gösterdiğinde beklenmedik bir gelişme olur. Manisa pavyonlar bölgesinden bir araç Kuşadası’na doğru yola çıkar. Araçta, üç erkek bir de Didem vardır. Didem madde etkisi altındadır. Aynı zamanda fiziksel şiddet belirtileri vardır. Araçta bulunan şahıslar Kuşadası’nın girişinde Didem’i bir yere bırakır. Şahıslardan biri Didem’in annesini arayarak kızını bıraktıkları yeri söyler ve geldikleri gibi Kuşadası’ndan ayrılırlar. Annesi telefonda verilen adrese gittiğinde 14 yaşındaki Didem baygın haldedir. Didem hemen hastaneye götürülür. Madde etkisinde olduğu tespit edilir. Didem’in ertesi gün ifadesi alınmak istenir. Fakat Didem madde yoksunluğu çekmektedir. Hemen sosyal hizmet görevlileri eşliğinde Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Bölümü’ne götürülür. Muayenesi sonucu yatarak tedavi olması kararı verilir. Beş gün bu hastanede yattıktan sonra, bağımlılık tedavisinin Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde devam etmesi kararı verilir ve ambülansla sevki yapılır. Didem’in tedavisine Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde devam edilir. Annesi sık sık hastanede kızını ziyaret eder, doktorları ile görüşür. Didem’in tedavisinde 1.5 ay geride kalmıştır.

Tedavisi devam ederken aceleyle neden taburcu edildi?

O günlerde şaşırtan bir gelişme yaşanır. Manisa Çocuk Esirgeme Kurumu, Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi yönetimi ile temasa geçer. Hastane yönetimine “Didem’in bundan sonra İzmir Çiğli’de bulunan çocuk yuvasında kalacağı, bu nedenle en kısa zamanda sosyal hizmet görevlileri tarafından alınarak İzmir’deki yuvaya teslim edileceği, tedavisinin sonlandırılması, bundan sonra ayaktan tedavi için yine hastaneye getirileceği” belirtilir. Didem’in tedavisinden sorumlu hekimler hastane yönetimine “Didem’in tedavisinin sürdüğünü, halen madde bağımlılığının devam ettiği, taburcu etmelerinin çocuğun psikolojik durumunda risk teşkil edeceği” yönünde görüş bildirir. Anne Hümeyra da kızının durumuna ilişkin Manisa Çocuk Yurdu’nun yetkilileri görüşür ve tedavisinin sürdüğünü, tedavisi bitmeden taburcu edilmesinin kızının hem sağlığını hem de güvenliğini riske atacağını söyler.

Didem, devletin resmi aracında kırmızı ışıkta kaçtı

Fakat ne anne ne de Didem’in hekimlerinin çabası bir sonuç verir. Didem, Kasım ayının son haftası sosyal hizmet görevlileri tarafından bir araçla Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden alınarak İzmir Çiğli Çocuk Yuvası’na götürülür. Didem Çiğli Çocuk Yurdu’nda bir hafta kalır. 2 Aralık Salı günü sabah saatlerinde psikiyatrist görüşmesi ve tetkikleri için sosyal hizmetlere ait resmi bir araçla, yanında bir görevliyle İzmir Çiğli’den Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne götürülür. Mesai saati bitimine doğru Didem’in hekim görüşmesi ve tetkikleri tamamlanır. Didem’i taşıyan resmi araç İzmir Çiğli’ye doğru yola çıkar. 35-40 dakikalık yolculuğun sonunda sosyal hizmetlere ait resmi araç Çiğli merkeze ulaşır. Araç, kırmızı ışıkta durduğunda Didem kapıyı açar ve koşmaya başlar. İzmir Çiğli Çocuk Esirgeme Kurumu yetkilileri, 2 Aralık akşamı annesini arayarak “Didem’in kaybolduğu” bilgisini verir. İzmir Çiğli Emniyeti ile kendilerinin temas halinde olduklarını belirtir. Bugün 11’inci gün Didem halen kayıp.

*Güvenlikleri nedeniyle çocuk ve annesine ilişkin Didem ve Hümeyra mahlas isimleri kullanılmıştır.

Kısa Dalga/Hale Gönültaş

Yazarlar

  • Avatar photo
    Burak Demirci
  • Avatar photo
    B. Gökay Küpeli
  • Avatar photo
    Onur Egemen
  • Avatar photo
    Seçil Semiz Özcan
  • Avatar photo
    Prof. Dr. Şermin Külahoğlu
Bursa Muhalif

© 2022 Tüm hakları Bursa Muhalif Gazetesine aittir

Site Haritası

  • Ana Sayfa
  • Kent ve Çevre
  • İşçi – Sendika
  • Kadın – LGBTİ+
  • Kültür – Sanat
  • Spor

Bizi takip edin

Arama sonucu bulunamadı
Bütün sonuçları gör
  • Anasayfa
  • İşçi – Sendika
  • Kent ve Çevre
  • Yazılar
  • Kadın – LGBTİ+
  • Biz kimiz?
  • Künye

© 2022 Tüm hakları Bursa Muhalif Gazetesine aittir