Ozan Kaplanoğlu
Geçtiğimiz hafta bir haberle büyük bir şaşkınlığa uğradık. Nilüfer Belediyesi Kültür Müdürü Güney Özkılınç’ın görevinden alındığı haberi çevremizdeki herkes için üzücü ve bir o kadar da hayret verici oldu. Duyar duymaz herkes gibi ben de telefona sarıldım ve nedenini merak ettim elbette. Ancak ertesi gün görüşebildik Güney hocayla. Hala telefonları hiç susmuyor herkes şaşkınlığını ve üzüntüsünü dile getiriyor ve nedenini merak ediyordu. İnsanların nedenini merak etmelerinin tek bir gerekçesi vardı, o da Güney Özkılınç’ın Kültür Müdürü olduğu sırada Nilüfer Belediyesi’nde yaptığı başarılı işler ve Nilüfer’in kültür başkenti olma yolunda önemli katkılarıydı. Nilüfer Belediyesi Bursa’da kültür sanatın başkenti olma özelliğini Özkılınç’la kazanmadı elbette, Bozbey dönemi kültür sanat danışmanları ve kültür müdürlerinin çok büyük emeklerinin üzerine o da kendi elinden geldiğince bir şeyler katmaya çalıştı. Döneminde de bence çok başarılı bir görev sürdürdü. Eğer toplumsal fayda gözetmemiz gerekiyorsa, ki öyle, Güney Özkılınç’ın görevinden alınması Nilüfer Belediyesi için hata olacağı kanaatimdeyim. Neden mi?
4 yıla çok önemli işler sığdırdı
31 Mart seçimleri öncesi Başkan Adayı Bozbey’e destek vermek için Nilüfer Belediyesi’nin diğer belediyelerden farkını ortaya koymak amacıyla birtakım röportajlar yapmış ve bu çalışmalar sırasıda Kültür Müdürü Güney Özkılınç’la da görüşmüştük. Muhabirimiz Hatice Nur Derya’nın yaptığı “Nilüfer, kültür başkentleri arasına nasıl girdi?” başlıklı röportajda ben de oradaydım ve gazeteci olmama rağmen haberimin olmadığı birçok şeyi farkettim Kültür Müdürlüğü’nün. Nilüfer ilçesine 3 müze kazandırdı, 4.sü yolda. Edebiyat Müzesi, Fotoğraf Müzesi ve Mübadele Müzesi’nin yanı sıra Misi Sanatevi Nilüfer’in kültürüne katkı sunarken Uludağ Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile birlikte 3 noktada başlatılan Gölyazı arkeoloji kazılarının 2 noktada tamamen bittiğini ve yakında açık hava müzesi olarak tarihe ve Nilüfer turizmine büyük katkı sağlayacağını biliyoruz.
Köy filmleri festivali, Caz Tatili festivali, Nilüfer Müzik Festivali, Şiir Festivali gibi birçok festivalin kent kültürüne katılmasının yanı sıra, Işıktepe Çocuk Senfoni Orkestrası, Nilüfer Belediyesi Çocuk Orkestrası ve Kent Orkestrası kuruldu. Nilüfer’in müzeleri Tarihi Kentler Birliği’nden 4 yıl arka arkaya ödül aldı, Yaşayan Şehirler Platformu tarafından Misi köyü, kültür sanat köyü ilan edildi, Nilüfer Müzik Festivali defalarca ödüller aldı ve bunların büyük bölümü dış kurumlarla protokoller kurularak ekipler halinde yaratıldı. Daha sayamayacağımız bir çok etkinliği, Nilüfer Belediyesi’nin kültür müdürlüğünde çalışan tüm emekçiler ilmek ilmek ördü ve bugünlere getirdi, Müdürlerini uğurlayan çalışanların düşüncelerini ve üzüntülerini de biz gördük.
4. müzenin ihalesi bitti, müdür görevden alındı
3 müzenin ardından kolları Nilüfer Müzik Müzesi için sıvadıklarını da hatırlatan Özkılınç, müze için açılan ihalenin sonuçlandığını ve Entomüzik Derneği ile imzalanan protokolle birlikte müzede bulunacak bütün enstruman ve materyallerin de hazır olduğunu, bina biter bitmez müzeyi açmaya hazırlandıkları bilgisini vermişti. Ancak ihalesi yeni sonuçlanan müzenin tamamlanmasına izin verilmeden Güney Özkılınç, Nilüfer Belediyesi Kültür Müdürlüğü görevinden alındı.
Başka belediyeyle görüşme neden olamaz
Nilüfer Belediyesi’ndeki görevinden alınan Güney Özkılınç’la görüştüğümde belediyede ve çalışma arkadaşlarıyla hiçbir sorun olmadığını, bazı belediyelerin kendisiyle transfer görüşmesi yapması nedeniyle görevden alındığı bilgisini verdi ancak Nilüfer Belediyesi’nde çalışmaya devam etmek istediğini, projeleri olduğunu ve bitirmek istediğini ısrarla yineledi.
Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem’le konuştuğumuzda ise işin aslının başka belediyelerle görüşmesi değil, idarecileriyle yıldızlarının barışmadığını anlamış olduk. Erdem, Özkılınç’ın Nilüfer Belediyesi’ndeki görevini devam ettirmek istediğini söylediğini aktardığımda ise asıl gerekçeyi ‘uyumsuzluk’ olarak değerlendirdi. Diğer müdürlüklerle ve ekip arkadaşları arasında uyumlu çalışma sergilemediği ve başına buyruk davrandığını söylemesi dikkatimizi çekti açıkçası. 4 yılı aşkın süredir Kültür Müdürlüğü görevini yürüten Özkılınç’ın döneminde, başka müdürlüklerde de pek değişen bir şey olmamıştı. “Bu zamana kadar onlarca etkinlik uyumlu bir şekilde yürütülebilirken şimdi mi bu sorun ortaya çıktı?” sorusu hepimizin aklına düştü. Nilüfer Müzik Festivali, Caz Festivali gibi çok büyük organizasyonları bir çok müdürlükle ortaklaşa düzenlendiğini ve sorunsuz bir şekilde atlatıldığını bildiğimiz halde bu gerekçe, bizim aklımıza bir başka sorunun daha takılmasına neden oldu.
Ne değişti?
Özkılınç’ın görevi süresince birlikte çalışmak zorunda olduğu insanlar arasındaki en büyük değişiklik kendinden sorumlu Belediye Başkan Yardımcısıydı, yani Zafer Yıldız. Başkan Yardımcısı Zafer Yıldız, Güney Özkılınç’tan memnun kalmamış ya da anlaşamamış olması gerek ki göreve gelmesinin üzerinden 6 sonra kendisiyle yollarını ayırdı. Bugüne kadar bir çok etkinlikte onlarca iç ve dış kurumla ortak işler yapıldığını hepimiz biliyoruz. Elbette ki her seçim sonrasında Başkan Yardımcıları kendi çalışacakları ekipleri belirlemekte özgürce hareket edeceklerdir, ancak bu noktada toplumsal faydanın gözetilmesi ve kişisel özelliklerden çok yapılan işe, faaliyete önem verilmesi gerektiği kanaatimdeyim. İnanıyorum ki Güney hocanın hala Nilüfer’e ve bu kente katacağı yok şey var hala. Başkan Erdem’in “Bu riski göze aldık” demesi de bunu gösteriyor aslında. Biz bu kentin toplumsal olarak faydasını gözetmeyi kendisine görev bilen insanlar olarak elbette CHP’li de olsa belediyelerimizin bizce hatalı oldukları şeyleri onlara hatırlatacak ve önerilerimizi sunacağız, eleştireceğiz. Biliyorum ki Güney hoca hangi kurumda olursa olsun kentin kültürüne katkı sağlamaya devam edecek, ancak gönlümüz tabii ki de Nilüfer Belediyesi Kültür Müdürü olarak görevine devam etmesinden yanadır.