Anayasa Mahkemesi, tutuklu vekil Can Atalay için ‘hak ihlali’ kararı verdi.
Anayasa Mahkemesi (AYM), milletvekili seçilmesine ve mazbatasını almasına karşın cezaevinde tutulan TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın bireysel başvurusunu bugün görüştü.
AYM, Can Atalay’ın seçilme hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı yönlerinden ‘hak ihlali’ olduğuna karar verdi. Kararın 9’a karşı 5 oyla, oyçokluğu ile alındığı; ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yerel mahkemeye gönderileceği öğrenildi.
Halk TV muhabiri Sibel Mazrek, canlı yayında “Atalay’ın tahliyesi için süreç başlayacak bundan sonra” dedi.
Can Atalay’ın avukatı Deniz Özen de AYM’nin kararı ile ilgili Halk TV canlı yayınında şunları söyledi:
“AYM bu kararı bugün ilk derece mahkemesine gönderecekmiş. Bugün gönderirse İstanbul’daki mahkeme derhal harekete geçmeli ve tahliye kararı vermeli.13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne geldiği andan itibaren Can Atalay’ın tahliyesi gerekir. Aksi yönde bir karar hukuk devletinde düşünülemez.”
Kararı Halk TV’ye değerlendiren Atalay’ın annesi Şükran Atalay, “Türkiye’de adaletin terazisi tartmaya çalışıyor, hala hakimler var demek ki… Kimse umudunu kaybetmesin, iyi insanlar var” yorumunda bulundu.Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AYM’nin Can Atalay kararı ile ilgili olarak “Karar daha yeni. Henüz gerekçeli karar açıklanmadı. Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerekir” dedi.
“Hak ihlali kararı Meclise dönüş anlamına mı geliyor?” sorusuna Tunç, “Anayasa Mahkemesinin, eğer bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı okumamız lazım. O gerekçeli karar doğrultusunda işlem yapılır.” yanıtını verdi.
Ne olmuştu?
TİP’ten Hatay milletvekili seçilen Can Atalay’ın, “milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi” talebiyle yapılan başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti. Bunun üzerine Atalay’ın avukatları yargılamada durma kararı verilmesi ve tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Bu arada Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay’a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, 12 Ekim’de başvurunun görüşülmesini, bir üyenin dosyaya hazırlanamadığını belirtmesi üzerine ertelemişti.
Kaynak: HALK TV