Avrupa ve Türkiye’yi kapsayan uyuşturucu raporu yayınlandı. Rapora göre Türkiye’den İstanbul ve Adana’da amfetamin kullanımı yükseliyor. Türkiye’nin uyuşturucu karnesi giderek kötüleşiyor.
Avrupa ve Türkiye’deki uyuşturucu kullanımına ilişkin önemli bir veri kaynağı olan Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi, 2022 yılına dair ikinci raporu yayınlandı. Kasım 2022’de “Avrupa Uyuşturucu Raporu 2022: Trendler ve Gelişmeler” raporunu yayınlayan merkez, bu kez 2022 yılının “Atık Su Raporu”nu kamuoyuyla paylaştı. Kentsel atık sulardaki metamfetamin kalıntılarına ilişkin elde edilen verilerin yer aldığı rapor, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı’nın sosyal medya hesabından da paylaşıldı.
Ekstazi kullanımında İstanbul ve Adana öne çıktı
Rapora göre, 106 Avrupa şehrinin bulunduğu listede, günlük ortalama amfetamin tüketim miktarında birinci sırada İsveç’in Gavle kenti, 83. sırada İstanbul yer aldı. İncelemelerin yansıdığı raporda en yüksek amfetamin rastlanan 3 şehirle Çekya oldu. Bu şehirleri sırasıyla tamamı Letonya, Almanya, Türkiye ve Kıbrıs‘taki şehirler takip etti.
105 şehrin karşılaştırıldığı günlük ekstazi kullanımına ilişkin verilerde ilk sırada Amsterdem yer alırken, Türkiye’den Adana 54. sırada, İstanbul 64. sırada listeye girdi.
109 şehrin bulunduğu listede günlük ortalama kokain tüketim miktarı sıralamasında yine Adana ve İstanbul listede yerini aldı. İlk sırada Almanya’nın Antwerp Zuid kenti, 75. sırada İstanbul, 93. sırada Adana kokain kullanımında öne çıktı. İstanbul’un atık sularında esrar, ketamin ve amfetamine, İstanbul ve Ankara’nın sularında ise eroin ve ekstaziye rastlandı.
Haber Merkezi