Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında devam eden MESS Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde dört görüşme tamamlandı.
150 bin işçiyi ilgilendiren MESS grup toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci devam ediyor. İşçi sendikaları Türk Metal, Birleşik Metal-İş ve Özçelik-İş ile patron sendikası MESS arasında yapılan dördüncü toplantıda MESS, işçiler açısından daha fazla hak kaybı önermesine tepkiler oluşmuştu.
MESS grup sözleşmesinde gelinen son aşamayı ve bundan sonraki süreci Birleşik Metal İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu ile konuştuk.
Metal işçisinin haklarını geriye götürecek teklifleri kabul etmeyeceklerini söyleyen Serdaroğlu, “Bu ülkede grevi işverenlerin bu tavrına karşı yapılması gereken bir görev olarak ortaya koyacağız” dedi.
“İş yerlerinde daha sert eylemlilikler süreci başlayacak”
Daha önceki dönemlerde uyuşmazlık tutulduktan sonra iş yerlerinde eylemlerimizi başlatıyorduk diyen Serdaroğlu, “Bu dönem biz bir ön ödeme istedik. Türkiye’de önemli bir ekonomik sorun yaşanıyor ve işçiler de o ekonomiden önemli ölçüde olumsuz etkileniyor. Hiç değilse biz 4, 5 ay sonra alacağımız avansın bir kısmını peşin alalım istedik ama işveren maalesef ki bizim istediğimiz oranlarda bir yaklaşım göstermedi. Diğer sendikaların rakamlarına yakın bir şey verdi, biz de tabii bunun doğru olmadığını, bu talebin bizden kaynaklandığını ve bizim talebimiz olduğunu dile getirerek, verilen rakamı kabul etmedik ve mücadelemizi ilk görüşmeden sonra fabrikalarda mesaileri keserek ve bir saat her vardiyada üretimden gelen gücümüzü kullanarak başlatmış olduk. Ayın 22’sinde tekrar son görüşme yapılacak. Bu görüşmeden sonra muhtemelen iş yerlerinde daha sert eylemlilikler süreci başlayacak. Çünkü işverenin bugüne kadar göstermiş olduğu tavır bizim sessiz kalmamız gerektirecek bir tavır değil. Bizim ön ödemeyle ilgili yaklaşımımıza karşılık vermediği için hem de var olan hakları geriye götürecek birtakım önerilerle geldiler” dedi.
“Biz grev yasağını da tanımayız”
Sahte enflasyon karşısında ezilen arkadaşlarımızın bir nebze nefes almasını sağlamaya çalıştık ifadelerini kullanan Serdaroğlu, “Biz şunu öğütlüyoruz, işverenlere veya işveren sendikasına son 2 yıldır özellikle pandemi sürecinde hayatların da göremedikleri kadar para kazandılar. Çok yüksek oranlarda karlılıklar elde ettiler. Bunların bir kısmını işçilere dağıtmalarını tavsiye ediyoruz. Gerçekten işçiler hem pandemi sürecinde hayatını ortaya koyarak hem yoksullaşmanın önemli ölçüde yaşandığı bir süreçte fabrikalarda patronların daha fazla kazanmasını sağlayacak bir çalışma ahengini ortaya koymalarına rağmen bugüne kadar işverenler asgari ücretin biraz üzerinde çalıştıran bir işçi ücretini yükseltme ihtiyacı hissetmedi. Biz karlılıkların bu kadar yüksek olduğu bir dönemde paylaşımın da insanca yaşayacak bir ücrete getirilecek şekilde olmasını istiyoruz. Olmadığı takdirde bu uyuşmazlık sonrası ara bulucu döneminde hızlı bir şekilde tamamlayarak grev kararımızı alacağız ve bu ülkede grevi gerçekten de artık işverenlerin bu tavrına karşı yapılması gereken bir görev olarak ortaya koyacağız. Grev yasaklamasını tanımadığımızı daha önce söyledik ve hayata geçirdik ve biz hükümete de tavsiyemiz şudur, işverenlerle bizi çok daha büyük kavgalar içerisinde sokacak böyle grev yasaklamaları gibi anti demokratik uygulamaları önümüze koymasınlar. Biz grev yasağını da tanımayız” dedi.
“Metal sektöründeki kazanımlar her tarafa yansır”
Sadece Birleşik Metal İş üyesi değil, tüm metal işçilerin şu anda bizim gözümüze bakıyor diyen Serdaroğlu, “Bütün metal işçilerinin haklarını koruyacak, onların ücretlerini yükseltecek bir mücadeleyi önümüzdeki dönemlerde daha da yükselterek ortayaya koyacağız. Bütün metal işçilerinin ve işçi sınıfının da destek vermesini istiyoruz. Çünkü metal sektörü bir semboldür yani metal sektöründeki kazanımlar her tarafa yansır. Bu ülkede bu kriz süreci içerisinde ek zamları ilk sendikamız aldı. MESS’in tarihinde olmayan bir ek zam uygulamasını, %20 ek zam uygulamasını kabul ettirdi ve bütün sektörlerde bu bir uygulama haline dönüştü. Eğer iyi bir MESS grubu sözleşmesi olursa bizden sonraki bütün iş kollarında ki sözleşmelerde buna benzer başarılı sözleşmeler olur” dedi.
Uğur Ökdemir-İhsan Çelepkolu